Videolu Anlatımlar

WordPress Nedir? Ne Değildir?

wordpress nedir

WordPress Nedir? WordPress daha öncesinde herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmayan bireylerin, rahat bir şekilde içerik üretebilmesini sağlayan aynı zamanda bunların internet ortamında yayınlanabilmesini gerçekleştiren bir içerik yönetim sistemidir.

Kısa bir özet geçmek gerekirse WordPress’i bu cümleyle açıklamamız mümkün. Fakat, kesinlikle ve kesinlikle sistemi bu kadar basite alarak bu cümleyle anlamaya çalışmanız yanlış olur. WordPress nedir sorusuna verilebilecek cevap çok daha detaylı ve ayrıntılara değinilerek ele alınması gereken derin bir konudur.

WordPress Nedir?

WordPress oldukça gelişmiş ve aynı zamanda basit bir kullanım sunan üst düzey bir içerik yönetim yazılımıdır. WordPress sisteminin kendi içerisinde ikiye ayrıldığını söylemek yanlış olmaz.

Google’da arama gerçekleştirdiğiniz durumlarda karşınıza wordpress.com ve wordpress.org olmak üzere iki farklı internet sitesi çıkacaktır. Bu iki sistemin ne olduğunu merak ediyorsanız gelin ilk önce bunlara değinerek yazımıza başlayayım;

WordPress.com – WordPress.org Nedir?

wordpress.org ile wordpress.com fark
WordPress Nedir? – WordPress.org WordPress.com

Her iki sisteminde incelendiğinde aynı alt yapı üzerinden hizmet verdiğini belirterek incelemeye başlayabiliriz. Ek olarak yazımızın bu karşılaştırma bölümü dışında tüm anlatımın “WordPress.org” sürümü üzerinden olacağını bilmenizi isterim.

WordPress.com

WordPress.com internet sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde bir bloga sahip olabilirsiniz. Blog konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız var ise blog nedir adlı yazımı okuyarak devam edebilirsiniz.

WordPress.com kullanıcılar için ücretsiz olarak (wordpress.com) uzantı sağlanarak, hiçbir masraf altına girilmeden bir internet sayfası sahibi olunmasını sağlamaktadır.

(Site demiyorum dikkat ederseniz çünkü wordpress.com ile açılan her sayfa aslında wordpress.com’un bir subdomaini dir. Yani alt sayfasıdır)

Sayfanızın arka planında yer alan sunucu ve dosyaların işleyişi hakkında herhangi bir bilgiye ihtiyacınız olmadan, tüm işlemleri WordPress.com’a bırakarak siz yalnızca bloğunuzu yönetme işine odaklanabilirsiniz.

Bu ücretsiz sürümün yanı sıra Premium paketleri sayesinde daha fazla esnekliğe ve özgürlüğe sahip olabilirsiniz. Kullanım açısından oldukça kolay bir yönetim paneline sahip olsa da esneklik ve özgürlük açısından ele alındığında WordPress.org sürümene göre çok geride kalmaktadır.

Daha profesyonel ve özgür çalışmalar yürütebilmek için (org) sürümünü tercih etmelisiniz. Eğer WordPress.com ile Ücretsiz Blog Açma düşünceniz bulunuyorsa rehberimize göz atabilirsiniz.

WordPress.org

WordPress.org siteleriniz için ücretsiz olarak yayınlanmış bir içerik yönetim sistemidir. Sitelerinizin yayın yapmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanabileceğiniz bir yazılım olan WordPress.org, dünya üzerinde en fazla kullanılan içerik yönetim sistemidir.

Bu sürümle birlikte WordPress.com sürümünde bulunmayan özgürlüğünüze kavuşabilir, temalarınızı istediğiniz gibi düzenleyebilir ve yönetebilirsiniz.

Sitenizi istediğiniz amaca hizmet edecek şekilde baştan tasarlayabilir, hemen hemen her ihtiyaca uygun bir tasarıma ulaşabilirsiniz. Herhangi bir Premium sürüme ihtiyaç duymadan, ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendi barındırma hizmetinizi esneterek daha uygun tekliflere ulaşabilirsiniz.

Sonuç: Daha profesyonel ve özgür bir çalışma planlıyorsanız WordPress.org sürümü sizin için en uygun tercih olacaktır. Fakat ben ücretsiz olsun, amatörce bir çalışma içerisinde olacağım diyorsanız WordPress.com tercihinde bulunabilirsiniz.

Şunu unutmayın, ilerleyen süreçte profesyonelleşmek isterseniz WordPress.com’da yer alan adresinizi kaybederek (org) sürümüne geçişte problemler yaşayabilirsiniz ve verilerinizi kaybedebilirsiniz. WordPress ile bir Blogger olabilirsiniz. Blogger olabilmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri Blogger olmak başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

wordpress.com wordpress.org farkları
WordPress Nedir? – WordPress.org ve WordPress.com Farkları

WordPress Nedir, Ne İşe Yarar?

WordPress ilk ortaya çıktığı dönemlerde yalnızca blog siteleri oluşturmak amacıyla kullanılmaktaydı. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş bir sistem olmasından dolayı zaman içerisinde geliştiricilerin destekleriyle hızlı bir büyüme kat etmiş ve günümüzde en kolay kullanılabilir içerik yönetim sistemi olmayı başarmıştır. WordPress alt yapısı kullanılarak kişisel web siteleri, firmalarınız için şık kurumsal internet siteleri, galeri ve emlak sitelerinin yanı sıra haber ve tanıtım siteleri dahi oluşturabilirsiniz.

Son dönemlerde geliştiriciler ve tasarımcıların katkılarıyla video, oyun ve okul sitelerininde WordPress alt yapısıyla kurulmaya başlandığı gözlemlenmektedir. Profesyonel forum ve e-ticaret yazılımlarını her geçen gün yerini WordPress alt yapısına bırakmaya başlamış ve internet üzerinde karşılaşabileceğiniz her sitenin bir WordPress sürümü oluşturulmaya başlanmıştır.

WordPress ile bir blog açma hayaliniz varsa ve adeta bir günlük tutuyormuşçasına sitenizde yazılar paylaşmak istiyorsanız, bildiğiniz konuları çevrenizdekiler ve tüm internet kullanıcılarıyla paylaşmak istiyorsanız sizin için uygun bir alt yapı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için sitemizde yer alan Blog Açmak başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

WordPress sayesinde kurmuş olduğunuz kişisel web sitelerinizde birçok konuya değinebilir, günlük hayatınızda yaşayarak öğrendiğiniz veya okuyarak edindiğiniz bilgileri paylaşabilirsiniz. Ayrıca günlük hayatınızda yaptığınız iş konusunda bir portföyünüzü yayınlayarak, insanların sizin hakkınızda daha detaylı bilgi edinebilmesini sağlayabilirsiniz.

Kişisel web sitesi yapmayı planlamıyor daha kurumsal bir çalışma istiyorsanız şirketiniz için bir kurumsal web sitesi oluşturabilir, gelişmiş özelliklerden yararlanabilirsiniz. WordPress için geliştirilmiş on binlerce tema arasından istediğinizi seçebilir, profesyonel tasarımcılardan yardım alarak firmanızın profesyonel internet sitesini oluşturabilirsiniz.

Köyünüz ve yaşadığınız bölge için bir haber sitesi oluşturabilir, bu çalışmanın WordPress alt yapısıyla yapılıp yapılamayacağı konusunda herhangi bir şüpheniz varsa size Sözcü Gazetesi’nin internet sitesinin WordPress kullandığını söylesek şaşırır mıydınız?

Sistemin tamamen özgür ve açık kaynaklı olarak sunuluyor oluşu, sizlerin özgürce şekillendirerek kullanım amacınıza göre geliştirmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Hal böyle olunca ülkemizin en büyük gazetelerinden birisi dahi bu alt yapıyı kullanmaktan çekinmiyor.

WordPress Tema Seçimi

WordPress’in yalnızca bir blog yazılımı olmaktan çıkarak, global olarak en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemi olmasında en etkili faktör temalar olarak ele alınabilir. Bir blog olmaktan daha fazlası olduğunu gösteren, gösterişli ve geniş özellikler sunan temalar bireysel kullanımların yanı sıra büyük şirketler tarafından da tercih edilmesine yol açmıştır.

Web tasarımcıları tarafından her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan WordPress, açık kaynak kodlu olmasından dolayı tasarımcılar için büyük esneklikler sağlamakta. Tüketiciye sunulan temalar oldukça uygun fiyatlar üzerinden yayınlanarak, her bütçeden kişi, kurum ve kuruluşa hitap etmeyi başarıyor.

Yönetim paneliniz üzerinden on binlerce temaya ücretsiz ulaşabileceğiniz gibi, Themeforest adresi üzerinden profesyonel ve fonksiyonel birçok temaya ortalama $50 ücret dahilinde sahip olabilirsiniz. Veya hiçbir ücret ödemeden 1000lerce ücretsiz temalardan wordpress.org kendi sitesinden faydalanabilirsiniz. (Bu temaları sitenizi kurduğunuzda direkt wordpress arayüzünden team ara bölümünden sitenize indirebileceksiniz)

Wordpress ücretsiz tema
WordPress nedir? – WordPress ücretsiz temalar

Bu temaların kurulumu için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmadan, yalnızca panelinizde yer alan Tema Yükle sayfasını kullanarak birkaç tıklama ile otomatik kurulum sağlayabilmektesiniz.

Temaları yönetebilmeniz için birçok geliştirici tarafından profesyonel paneller eklenerek, tema içerisinde yer alan tüm fonksiyonların panel üzerinden tıklamalar ile açılıp kapatılabilmesi, düzenlenmesi ve yeni fonksiyonlar, içerikler ekleme imkanları sunulmaktadır.

WordPress Eklentileri

WordPress sitenizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zaman zaman temalarınızın sunmuş olduğu özellikler dışında ekstra bir yenilik, özelliğe ihtiyaç duyulabiliyor. Bu tarz ihtiyaçların karşılanabilmesi için sistem içerisinde dahili bir eklentiler menüsü yer almaktadır.

Buradan yine on binlerce ücretsiz eklenti arasından arama gerçekleştirebilir, tam olarak ihtiyacınızı karşılayacak eklentiyi bulamadığınız takdirde geliştiricilerle anlaşma sağlayarak herhangi bir tema değişikliğine gerek duymadan eklenti yazmalarını isteyebilirsiniz.

Wordpress ücretsiz eklentiler
WordPress nedir? – WordPress eklentiler

Ama eminim buna gerek kalmayacaktır, dediğim gibi bir konu hakkında o kadar çok eklenti var ki. Mesela sitenize canlı chat mi eklemek istiyorsunuz? Bu işi kodlama bilgisi olmadan sitenize kurmanızı sağlayacak onlarca eklenti bulunmakta.

Veya sitenize SEO uygulaması yapmak istiyorsunuz. SEO alt yapısını geliştirebilmek için kullanabileceğiniz Yoast SEO ve All In One Seo Pack gibi üst düzey eklentiler ücretsiz sürümleriyle ihtiyaçlarınızı karşılamayı başarıyor. Daha gelişmiş ve üst düzey yönetimler için Premium paketlerini tercih etme şansınız bulunuyor.

İhtiyacınız olan eklentileri arama sayfası aracılığıyla bulabilir, daha sonrasında üzerlerine gelerek “Kur” yazısına tıklayabilirsiniz. Yalnızca bir tıklama ile istediğiniz eklentinin kurulumunu gerçekleştirmeniz mümkün.

WordPress İndir – WordPress Nasıl İndirilir?

WordPress’in ücretsiz olarak sunulan bir içerik yönetimi sistemi olduğundan bahsetmiştik, bu sistemden yararlanmak için öncelikle indirerek kurulum gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Fakat bazı hosting sunucularının sunmuş olduğu paneller sizi bu zahmetten kurtararak, birkaç tıklama ile otomatik olarak kurulum sağlamaktadırlar.

Eğer daha öncesinde bir alan adı ve hosting hesabına sahip değilseniz sizi Blog Nasıl Açılır? Blog Oluşturma Rehberi  başlıklı konumu incelemeye davet ediyorum. Bu konumda sıfırdan bir WordPress alt yapısıyla tek tıkla sitenizi nasıl açabileceğinizi anlattım. Eğer alan adı ve hosting hesabınız bulunuyorsa, WordPress indirmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz;

  • İçerik yönetim sistemini indirebilmek için öncelikle wordpress.org internet sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.
  • Siteyi ziyaret ettiğinizde sizi sistem hakkında bilgi alabileceğiniz bir ana sayfa karşılayacak, sağ üstte yer alan “WordPressi İndir” butonuna tıklamalısınız.
  • İndirme sayfasına yönlendirildiğinizde sayfanın sağ tarafında yer alacak mavi buton içerisinde (WordPress 4.9.5 indir) yazısı sizi karşılayacak, bu butona basarak indirme işlemini başlatabilirsiniz. (4.9.5 güncel sürümü belirtmektedir ve değişiklik gösterebilir)

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress kurulumu gerçekleştirmek için uygulayabileceğiniz birçok alternatif yol bulunuyor. Firmaların sunmuş olduğu panellerin yanı sıra hosting yönetim paneli olarak sizlerle paylaşılan (ki bu genelde cPanel olacaktır) paneliniz aracılığıyla kurulum sağlamak gibi.

Elbette manuel olarak kurulum yapma şansınızda bulunuyor fakat bu yöntemi tavsiye etmiyorum. Daha uzun sürmesinin yanı sıra yeni başlayanlar için bazı sorunların oluşmasına yol açabilecek ekstra uğraşmanızı gerektiren bir yöntemdir.

Anlatımımızı sizlere sunulmuş olan, bizimde önermiş olduğumuz cPanel üzerinden devam edeceğiz. Hosting hizmetiniz tarafından sizlere sağlanmış olan yönetim panelinize yani cPanel’e giriş yapıyoruz. Burada sayfanın en alt bölümlerinde yer alan “Web Uygulamaları” başlığı altında sunulan “WordPress” logosuna tıklıyoruz.

cpanel wordpress kurulumu

Karşınıza çıkacak pencerede yer alan “Bu uygulamayı kur” butonuna basarak kurulumun gerçekleşmesi için gerekli sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

cpanel wordpress kurulumu 1

Açılacak sayfa üzerinde sitenizin temel bilgilerini doldurabileceğiniz bir sayfa yer alacaktır. Bu alanda yer alan Lokasyon ve Versiyon bölümleri yer alacak. Burada herhangi bir değişiklik yapmadan ilerliyoruz. “Ayarlar” başlığı altına geldiğimizde ise düzenleme yapmanız gereken bazı alanlarla karşılaşacaksınız.

Yönetici Adı: Sitenize giriş sırasında kullanacağınız yönetici hesabının kullanıcı adı.
Yönetici Şifresi: Sitenize giriş esnasında kullanacağınız yönetici hesabının şifresi.
Yönetici Eposta: Sitenizde yaşanacak gelişmeler hakkında bilgilendirme yapılacak e-posta adresiniz.
Site Title: Sitenizde kullanacağınız başlığınız, site adınız.
Web Site Slogan: İnternet sitenizde kullanacağınız sloganınız, içeriğiniz hakkında dikkat çekici bir şey yazabilirsiniz.

Bu alanları istediğiniz gibi doldurmanızın ardından ayarlarda bir değişiklik yapmadan “Kur” butonuna tıklamanız yeterli. Saniyeler içerisinde WordPress kurulmuş olacak.

cpanel wordpress kurulumu 2

Tebrikler, artık bir WordPress sitesine sahipsiniz. WordPress alt yapısı çoğunlukla bir blog sahibi olmak isteyen kullanıcılar için tercih ediliyor olsa da birçok amaca hizmet edebilmektedir. Bunun yanı sıra internet siteniz üzerinden para kazanma gibi bir hayaliniz, düşünceniz yer alıyor ise 2018 yılı için güncellediğimiz Blog Yazarak Para Kazanmak isimli yazımızı okuyabilir ve para kazanabilmek için uygulamanız gereken her konuyu öğrenebilirsiniz.

WordPress Nasıl Kullanılır?

Yazımızın bu bölümünde sizlerle kurulumunu gerçekleştirmiş olduğunuz bir WordPress yazılımını nasıl kullanabileceğinize değineceğiz.

Sıfırdan kurulumunu sağladığınız bir WordPress sitesinde sizleri ilk olarak “Hello World!” ya da “Merhaba Dünya!” başlıklı bir yazı karşılayacak. Bu yazıyla karşılaştıysanız yeni sitenizi başarıyla kurduğunuz anlamına gelir, öncelikle hayırlı olsun demek isterim.

wordpress kurulum00

Bu aşamada yapmanız gereken ilk işlem sitenizin yönetim paneline giriş yapmak olmalıdır. Bu işlemi sağlayabilmek için site adresinizin sonuna “ /wp-admin “ yazısını eklemeniz yeterli olacaktır. Bu sayfaya girdiğiniz takdirde sizi kullanıcı adı ve şifrenizi girmeniz gereken, giriş paneli karşılayacak. Kurulum işlemi sırasında belirlemiş olduğunuz bilgilerle giriş yapmalısınız.

wordpress kurulum3

Giriş işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz takdirde sizi yönetim panelinizin ana sayfası karşılayacak. Bu yönetim sayfası üzerinden siteniz ile ilgili hemen hemen tüm düzenlemeleri sağlama şansınız bulunuyor. Biz ise size şimdilik nasıl yazı gireceğinizi anlatacağız. Sol menüde yer alan “ Yazılar > Yeni Ekle “ seçeneklerini takip ederek yazı giriş sayfamıza ilerliyoruz.

wordpress kurulum4

Bu sayfaya giriş yaptığınız takdirde sizi aşağıda görselini ekleyeceğimiz giriş sayfası karşılayacaktır. WordPress sizin için gerekli yönlendirmeleri yapıyor olsada belirtmekte fayda var. En üstte yer alan kutucuğa yazınızın başlığını girmeniz gerekiyor, hemen altında yer alan büyük alana ise yazınız hakkında detaylar, içeriğini girmelisiniz.

Bu alana isterseniz iki kutu arasında yer alan panel üzerinden görsel, video vb. ekleme işlemleri sağlayabilir, yazılarınızın boyutunu ve rengini ayarlama gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Daha sonrasında sağ tarafta yer alan bileşenler sayesinde yazınızı yayına alabilir, taslak olarak kaydedebilir veya ileri bir tarihe zamanlayabilirsiniz. Yazınızın yayınlanmasını istediğiniz kategoriyi belirleyebilir, etiket girişlerini sağlayabilirsiniz.

wordpress kurulum5

Şunu belirtmeden geçmek istemiyorum, WordPress sitenizi bir blog olarak kullanıyorsanız ya da farklı amaçlarla kullanıyor olsanız daha içerik girerken bir uzman tavsiyesi almaktan çekinmemelisiniz. Blog Yazmak için 10 Tavsiye başlıklı yazımızda sizlerle deneyimlerimizi paylaşarak, blog yazmak, içerik girmek ve içerik oluşturmak hakkında tüm detayları paylaştım. Hatta blog konuları ve popüler blog konuları gibi yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.

Temel olarak bir WordPress sitesini yönetmek bu kadar basittir ve sitenizde paylaşımlar yapabilmek için bu bilgiler sizler için yeterlidir. WordPress sitenizin ayarları konusunda düzenlemeler, site başlığı veya açıklamasında güncelleme yapmak isterseniz yine sol menüyü kullanarak “ Ayarlar > Genel “ bağlantılarını takip edebilirsiniz.

Burada gerekli site ayarlarınızı görüntülemeniz mümkün. Bunun yanı sıra sitenizin temel SEO ayarlarını gerçekleştirmek için 10 Temel SEO Tavsiyesi başlığını verdiğim yazımı okuyabilir, sitenizin arama motorlarında daha görünür ve ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Sosyal medya ile de paylaşım yapmayı unutmayın tabi yazılarınızı.

Umarım bu makale ile wordpress nedir sorusunun cevabını bulmuşsunuzdur.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

One Response

  1. WordPress’i özellikle eklentileri nedeniyle çok severim.Sizler de yazınız da oldukça detaylı açıklamışsınız.Şahsen bu yazıyı sonuna kadar okuyanların kafasında sorularının kalacağını düşünmüyorum.Emeklerinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir