WordPress nasıl kullanılır? Merak ediyorsan, internetteki en detaylı anlatıma hoşgeldin 🙂 Bu yazımda wordpress eğitimi hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Bu yazı altında “wordpress” kelimesiyle alakalı tüm kullanım detaylarına ulaşacaksınız.
Gelin şimdi WordPress nedir ile başlayalım. Bu sorusunun en kestirme cevabı şu şekilde verilebilir; Wordpress, herhangi bir programlama bilgisi gerekmeksizin web sitesi açabilmeyi ve yönetebilmeyi olanaklı kılan bir içerik yönetim sistemidir.
Kurulumundan sonra ihtiyaca göre geliştirilebilen wordpress, kolay kullanımı ve beklentileri en üst düzeyde karşılıyor olması sebebiyleoldukça popüler bir uygulamadır. Doğru kullanılması halinde zengin eklenti seçeneğiyle SEO çalışmalarında son derece güçlü bir araç haline gelen wordpress, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde blog yazılımı olarak dar bir çerçevede süren wordpress kullanımı, günümüzde haber sitelerinden kurumsal web sitelerine kadar geniş bir alana yayılmış bulunmaktadır.
WordPress genel amaçlı olarak tasarlanarak geniş bir kullanım alanına sahip bulunan ve içerisine HTML gömülebilen PHP ve MySOL ile geliştirilen açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Yazı ve sayfa oluşturma sistemi ile çalışan wordpress, kullanım sırasında yeni eklentilerle geliştirilmeye müsait bir yapıya sahiptir.
Pratik kurulumu, kolay kullanılabilir oluşu ve programlama bilgisi gerektirmemesi, özellikle yeni bir web sitesi açmayı planlayan kişilerin WordPress nedir, wordpress nasıl kullanılır sorusunu sıkça sormasının en önemli sebeplerindendir.
Eğer henüz domain (alan adı) ve hosting almadıysanız, domain (alan adı) ve host alımı ile birlikte nasıl blog açılır sayfasından sitenizi açma aşamalarını öğrenebilirsiniz. Şu anda okumakta olduğunuz yazı ile birleştiğinde wordpress eğitimi konusunda ciddi bir ilerleme kaydetmiş olacaksınız.
WordPress Eğitimi – Önemli Ayarlar
Bu bölümde wordpress eğitimi konusunda olmazsa olmaz iki temel konu hakkında bilgi vereceğim. Bunlar tema ve eklenti aşamaları olacak. Bu iki konuyu iyi bilmez sitenizin geleceği ile ilgili çok önemli olacaktır.
Tema ve eklenti değiştirerek sitenizde bir çok tasarım isteklerinizi gerçekleştirebilir, sitenizi ihtiyaçlarınıza göre genel olarak ayarlayabilirsiniz.
WordPress Temaları
WordPress nasıl kullanılır konusunda WordPress tema kurulumu çok önemlidir. Temalar hazır şekilde kullanıcıya sunulan kodlanmış tasarımlardır. Ücretsiz olarak sunulan binlerce temanın yanı sıra, yurt dışı kaynaklar vasıtasıyla edinilen ücretli temalar da mevcuttur. Sadece bir kez ödeme yapılarak ömür boyu tema kullanımı olanağı sağlayan bu tür hizmetler sayesinde web sitenizin içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmadan, görünüm ve işlevselliğinde değişiklik yapma imkânına sahip olabilirsiniz.
Farklı yöntemlerle tema kurulabilmesine imkân sağlayan sistemde,
• Wordpress tema şablonlarının resmi dizinden yüklenmesi
• Manuel (elle) teme kurulumu ve etkinleştirilmesi
• FTP kullanarak tema kurulumu
• phpMy admin ile tema değiştirmek mümkündür.
Binlerce (+7000) ücretsiz tema seçeneğinden herhangi birini kullanabilmek mümkün olabileceği gibi, dilerseniz Premium wordpress temaları arasından seçim yaparak web sitenize kurabilirsiniz. Resmi dizinden tema kurulumu ve elle kurulum konusundaki yönergeleri izleyerek web siteniz için gerekli temaları kolayca yükleyebilir ihtiyacınıza uygun tasarımlar oluşturarak web sitenizi göze hoş görünür hale getirebilirsiniz.
WordPress Resmi Dizininden Tema Yükleme
Binlerce farklı tema seçeneği sunan wordpress resmi dizininden tema kurmak için öncelikle kontrol paneline girin sonrasında,
• Görünüm bölümüne gidin
• Wordpress tarafından kodlanarak kullanıma hazır bulunan sayfaya eriştiğinizde ‘’yeni ekle’’ butonuna basın.
• Karşınıza çıkan temalar arasından hoşunuza giden ve amaçlarınıza uygun bir temayı seçin.• Kurmaya karar verdiğiniz temayı varsayılan tema olarak belirlemek için ‘’etkinleştir’’ butonuna basmanız yeterli olacaktır. Artık beğenerek kurmak istediğiniz temayı web sitenizde kullanabilirsiniz.
Manuel (elle) Tema Kurulumu
Üçüncü parti kaynaklardan indirilen veya Premium wordpress temaları arasında bulunan temaları yüklemek için temayı bilgisayarınıza ZIP formatında indirmiş olmanız gerekir. Bu işlemi yapmak için önce görünüm kısmına gidin. Sonrasında sırayla,
• Tema dizinine ulaşmak için ‘’yeni ekle’’ butonuna basın ve wordpress tema dizini sayfasına gidin.
• Sayfada üst kısımda bulunan ‘’tema yükle’’ butonuna basın
• Karşınıza çıkan kısımdan tema dosyasını seçerek ‘’ hemen yükle ‘’ butonuna basın ve açılan sayfadaki ‘’ canlı ön izleme’’,’’ etkinleştir’’ veya ‘’tema sayfasına geri dön’’ seçeneklerini inceleyin.
• Görünümü bakımından sizi tatmin eden temayı bulduysanız ‘’ etkinleştir’’ butonuna basarak kurulumu tamamlayın.
FTP Kullanarak Tema Kurulumu Nasıl Yapılır?
FTP ile wordpress tema kurulumu yapabilmeniz için öncelikle FTP istemcisi ya da dosya yönetici kurulum ve kullanımı konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Bu bilgilere sahipseniz aşağıdaki yönergeleri izleyerek wordpress tema yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle bir tema arşivini bilgisayarınıza indirmiş olmalısınız. Sonrasında,
• Tema arşivini açın
• FTP istemcisini kullanarak barındırma hesabınıza bağlanın.
• Wordpress klasörüne gidin
• Wordpress klasöründe public_html klasörünü tıklayın
• Karşınıza çıkan sayfadan wp-content klasörüne tıklayarak açın.
• Themes klasörünü açarak devam edin• Daha önce açmış bulunduğunuz tema dosyasını ‘’themes’’ klasörünün içerisine yükleyin
• Wordpress ‘’yönetici’’ bölümüne giderek ‘’temalar’’kısmına devam edin.
• Dosyalarını yüklemiş olduğunuz temayı bularak dizlerseniz ‘’ön izleme’’ seçeneğini tıklayarak temayı inceleyin veya ‘’ etkinleştir’’ butonuna basarak temayı kurun.
Tüm bu yöntemleri kullanarak yeni bir wordpress tema kurma işlemini kısa süre içerisinde başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı hallerde tema kurulumu sırasında bir sorunla karşılaşarak güçlük yaşanması da mümkündür. Bu gibi durumlarda tema değişikliği yapmak için phpMy admin’i kullanarak karşılaştığınız sorunu kolayca aşabilirsiniz.
WordPress Eklenti Nedir? Nasıl Yüklenir?
Web sitelerinin özelliklerini ve işlevselliğini artırmak amacıyla wordpress uzmanları tarafından tasarlanan 40 binden fazla sayıda eklenti mevcuttur. WordPress nasıl kullanılır konusunda eklenti kullanımı çok önemlidir. Kişisel ve kurumsal web sitelerinin daha etkin kullanılabilmesine yönelik olarak hazırlanmış bulunan wordpress eklentileri, üyelik sistemleri, arama motoru düzenlemesi, sosyal medya, içerik yönetimi gibi özellikler sunarak web sitelerinin ihtiyaca göre düzenlenmesine olanak sağlamaktadır.
WordPress eklentiler kullanılmadığı takdirde kuracağınız web sitesi basit bir blog platformu olmaktan öteye geçemez. Her bir eklenti web sitesine yeni özellikler katılmasına olanak sağladığı gibi, amaçlarına yönelik aktivasyonu da artırır. Binlerce ücretsiz ve ücretli eklentilerin bulunduğu dizinden eklenti indirmek oldukça basit 3 farklı yöntemle yapılabilmektedir.
• Ücretsiz eklenti için Resmi wordpress dizininden yükleme
• Elle (manuel) eklenti kurulumu
• FTP kullanarak eklenti kurulumu
WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar?
WordPress eklentileri web sitelerinin kurulum amaçlarına daha sağlam adımlarla erişimlerine olanak sağlayan araçlardır.Uygun eklentiler sayesinde web sitenizin daha üst sıralarda görünür olmasına katkı sağlayacağınız gibi daha aktif bir görünümle daha fazla ziyaretçiye açık hale getirebilirsiniz. Her bir eklenti web sitenizin görünümü ve aktivasyonunu değiştirse de önemli bazı eklentilere sahip olmanız halinde web sitenize sihirli bir elin değdiği hissine kapılabilirsiniz.
Hayalinizdeki web tasarımını kolaylıkla gerçekleştirebilmek için bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Page Builder by SiteOrigin eklentisi, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar büyüleyecek tasarımlar oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.
UpDraftPlus eklentisi ise her şeyin istediğiniz yönde ilerlediği dönemlerde site çökmesi gibi felaketlerle karşı karşıya kalmanızı önleyecektir. Bu gibi durumlarda daha önceden kurmuş olmanız halinde klasöre yeniden yükleyerek sitenizi güvenli bir şekilde çalıştırmaya devam edebilirsiniz. Belli sürelerle önceden yüklediğiniz programı otomatik yedeklemelerle elinizin altında hazır bekletebilir, dilerseniz wordpress yedekleme işlemini manuel olarak yaparak eklentinin işlevselliğini sürdürmesini sağlayabilirsiniz.
Sitenizde yer alan görseller ve tasarımlarınız sebebiyle site açılış hızınız düşüyorsa, WP Smush eklentisi bu tür sorunlarınızı ortadan kaldıracaktır. W3 Total Cache eklentisi web sitenizin açılma hızını etkileyen bir diğer araçtır. Eklenti, sitenin açılması için beklenen süreyi minimum seviyeye indirerek web sitenizde daha fazla görsel veya video yayınlamanıza olanak sağlamaktadır.
Sitenizin sürekli güvenlikli bir şekilde kullanılmasını istiyorsanız, bu durumda wordfence güvenlik eklentisi yüklemelisiniz. Eklenti kurulduktan itibaren ortaya çıkabilecek muhtemel güvenlik sorunlarını analiz ederek sorunu daha büyümeden kaynağında çözmenize olanak sağlayacaktır.
Web sitenizi ticari faaliyetlerle ilgili olarak kurmayı düşünüyorsanız, worpress The SEO Framework eklentisini kullanmalısınız. Böylece web sitenize daha fazla sayıda ziyaretçi giriş çıkışı olacak ve siteniz arama motorlarında daha görünür hale gelecektir.
Resmi WordPress Dizininden Eklenti Yüklemek
Resmi wordpress dizininde ücretsiz olarak kullanıma sunulan eklentilerin tamamı indirilebilir. Bu yöntemle eklenti yüklemek için öncelikle wordpress yönetici panelisayfasından ‘’eklentiler’’ bölümüne girerek ‘’yeni ekle’’ butonuna basın. Daha sonra sırasıyla,
• Kurmak istediğiniz eklentinin adını biliyor olmanız halinde arama kısmına eklenti adını yazarak ‘’ ENTER’’tuşuna basın. Eklenti adını bilmiyorsanız sayfanın üst kısmında bulunan Popüler, öne çıkan ya da önerilen seçeneklerinden birine tıklayarak ihtiyacınıza uygun eklentileri inceleyebilirsiniz.
• Kurmak istediğiniz eklentiye karar verdiğinizde eklentinin yanında bulunan ‘’hemen yükle’’ seçeneğini tıklayın ve etkin hale getirmek için ‘’ etkinleştir’’ butonunu tıklayarak eklentiyi kullanıma hazır hale getirin.
Manuel (elle) eklenti Yükleme
Elle eklenti yükleme işlemini yapabilmeniz için önceden bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz bir eklentiye ihtiyaç duyacaksınız. Bu yöntemler dilerseniz resmi wordpress dizini veya Premium eklenti dizinlerinden ihtiyaç duyduğunuz eklentiyi yükleyebilirsiniz. Elle wordpress eklenti yüklemeişlemi için öncelikle wordpress yönetici paneline giriş yaparak eklentiler bölümüne gelmeli ve ‘’yeni ekle’’ butonuna basarak ilerlemelisiniz. Sonrasında ise,
• Eklenti yükle butonuna basarak ilerleyin
• Karşınıza çıkacak olan sayfada sistem sizden eklenti arşivi yükleme talebinde bulunacak. Dosya seç butonuna basarak bilgisayarınızdaki eklenti dosyasını bulup seçin ve ‘’hemen yükle’’ butonuna basarak yükleme işlemini başlatın.
• Yükleme sonrasında kurulumu tamamlayarak eklentiyi aktif hale getirmek için ‘’eklentiyi etkinleştir’’ butonuna basarak işlemi sonlandırın.
FTP Kullanarak Eklenti Kurulumu
WordPress eklenti yükleme yöntemlerinden biri de dosya yöneticisi veya FTP kullanmaktır. Web sitenize hosting sağlayan firma eklenti yüklemesi konusunda bir sınır koymuşsa bu durumda bu yöntemlerden birini kullanmak suretiyle kolaylıkla yeni eklenti yükleyerek ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanabilirsiniz. Bu yöntemle eklenti yüklemek için öncelikle bilgisayarınızda bulunan eklenti arşivini açmalısınız. Sonrasında,
• FTP istemcisi vasıtasıyla sahip olduğunuz hosting hesabınıza bağlanın.
• Wordpress dizinine girin
• Sonrasında wp-content klasörüne girerek plugins dosyasını açın.
• Açmış bulunduğunuz plugins klasörüne önceden aşmış olduğunuz eklenti dosyasını yükleyin.
• Wordpress yönetici panelinize gelmek suretiyle ‘’yüklü eklentiler’’ bölümünü seçerek işlemi sürdürün
• Son işlem olarak ‘’etkinleştir’’ butonuna basarak eklentinin aktif hale gelmesini sağlayın.
Yönergeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamışsanız sistem tarafından gönderilen ‘’eklenti etkinleştirildi’’ mesajını alacak ve yeni eklentiyi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanmaya başlayacaksınız.
WordPress Nasıl Kullanılır? Tüm Admin Panel Ayarları
WordPress admin paneldeki ayarları nasıl yapacağınız konusunda kafa karışıklığını gidermek adına paneldeki en önemli ayarları aşağıda listeledim. WordPress sistemine hakim olmak için bu ayarları iyi anlamak gereklidir.
WordPress Admin Panele Giriş
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun cevabı için ilk önce admin paneli iyi bilmemiz gereklidir. Web sitenizi geliştirmek veya blog yazmaya başlayabilmeniz için öncelikli olarak yapmanız gereken şey, wordpress admin paneli, diğer bir adıyla (dashboard)’a girmektir.
Ancak akılda tutulması gereken şey, admin paneline giriş bilgilerinin wordpress kurulumu sırasında oluşturulmasıdır. Bu sebeple admin paneline giriş öncesinde yönetici (admin) giriş bilgilerinde sahip olmanız gerekir.
WordPress admin paneline giriş yapabilmek için; Sitenizinadi.com/wp-admin adresine giriş yapın.
WordPress’e giriş yaptıktan sonra karşınıza gelecek olan başlangıç bölümünde, wordpress kurulumu yaparken belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizi isteyen bir ekran karşınıza çıkacaktır. İstenilen bilgileri doğru olarak girdiğinizden emin olunca ‘’ giriş’’ butonuna tıklayın. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan wordpress paneli üzerinden siteniz için ihtiyaç duyacağınız değişiklikleri ayarlar menüsünü kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Giriş sırasında yanlış şifre kullanmışsanız ve panele erişemiyorsanız, yapmanız gereken şey ‘’parolanızı mı unuttunuz’’ ibaresinin yazılı olduğu alana tıklamak olmalıdır. Kısa süre içinde e-posta adresinize gelecek olan yeni şifre bilgileriyle giriş yapabilir ihtiyaç duyduğunuz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak e-posta yöntemiyle şifrenizi alamadıysanız, bu kez şifrenizi resetleyebilmek için phpMyAdmin seçeneğini değerlendirip, manuel olarak user_pass alanını değiştirmelisiniz. Kullanıcı adının hatalı girilmesinden dolayı admin paneli girişi yapamıyorsanız bu kez de manuel olarak user_login alanını düzenleyerek değişiklik yapabilirsiniz.
WordPress Yazı Yazma
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 2. önemli basamağı “yazı yazma” aşamasıdır. WordPress kurulumu yapılmış bir siteniz var ve bu sitenize yeni yazı içerikleri eklemek istiyorsanız yapmanız gereken şey, menüde sol tarafta yer alan ‘’başlangıç’’ ibaresinin altındaki seçenekler arasından yazılar>yeni ekle bağlantısına tıklamaktır.
• Açılan sayfada göreceğiniz, ‘’başlığı buraya girin’’ ibaresinin yanındaki kutucuğa yazacağınız yazının başlığını girin.
• Yazınıza görsel ögeler de ekleyecekseniz ‘Ortam Ekle’bölümüne girerek yazınıza görseller veya bağlantılar ekleyerek yazınızı yazın.
• Yazınızı tamamladıktan sonra sağ bölümde bulunan ‘’kategoriler’’ bölümünde yazınızla bağlantılayacağınız etiketleri yazın.• Yazdığınız yazınızı bir kapak resmiyle görsel olarak da tanımlamak isterseniz sayfanın sağında bulunan ‘’öne çıkan görsel’’ kutucuğunda yer alan öne çıkan görsel belirle bağlantısını tıklayın.
• Bağlantıyı tıkladıktan sonra açılan kutudan beğendiğiniz bir görseli seçerek ‘’dosya yükle’’ butonuna basarak beğendiğiniz kapak görselini ekleyin.
Yazınızı yazıp ihtiyaçlarınıza uygun etiketleri belirleyip kapak fotoğrafını da seçtiyseniz yazınızı yayınlamak veya kaydetmek için ‘’yayımla’’ kutusu altında bulunan seçeneklerden ihtiyacınıza uygun olanı tercih edebilir, dilerseniz yazınızı yayınlayabilir, taslak şeklinde kaydedebilir, zamanını önceden belirlediğiniz saatte yayınlanmasını sağlayabilir veya ‘’yayımla’’ seçeneğine basarak anlık olarak yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
WordPress Kategori Oluşturma
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 3. önemli basamağı “kategori açma” aşamasıdır. WordPress ile oluşturduğunuz bir site üzerinden yayınlamak üzere yeni yazı ve görseller eklemek ve bunları farklı kategorilerde yayımlamak istiyorsanız öncelikle bir kategori oluşturmalısınız. Bunu kolayca yapabilmek için
• Sol tarafta yer alan menü seçeneklerinden Yazılar> Kategoriler şeklinde ilerleyin.
• Açılan sayfada oluşturacağınız kategori için ‘’kategori oluşturma’’ formunu doldurun.
• Formunuzu doldurduktan sonra ‘’isim’’ bölümüne kategori için belirlediğiniz ismi yazın.
• Kategori isminizi belirledikten sonra sitenizin kategori adresini temsil edecek ‘’ yazı kısa ismi’’ belirleyin. Böylece seçtiğiniz kategorinin adresini de belirlemiş olursunuz. Örneğin yazı kısa ismini en-iyi-gömlek olarak seçtiyseniz kategori adresiniz internet aramalarında http://www.siteadresiniz.com/category/en-iyi-gomlekler olarak görünecektir.
Kategori oluşumunu tamamlayıp formu doldurduktan sonra ‘’yeni kategori ekle’’ bağlantısına tıklamanız halinde işleminiz tamamlanacaktır.
WordPress Resim Ekleme
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 4. önemli basamağı “resim ekleme” aşamasıdır. Blog sitelerinde çoğunlukla yazı kullanılmakla birlikte, foto yükleme de en fazla ihtiyaç duyulan işlemlerden biridir.
WordPress resim ekleme işlemini gerçekleştirmek için birkaç farklı yöntemin kullanılması mümkündür. Bu yöntemlerden biri ortam sekmesi kullanılarak resim yükleme yöntemidir. Ortam sekmesi kullanılarak resim yükleme işlemi 2 farklı şekilde yapılabilmektedir.
Bu yöntemlerden biri, ortam sekmesinden ’’yeni ekle’’seçildikten sonra yüklenmesini istediğiniz resmi sürükle-bırak yöntemini uygulayarak yüklemektir.
Resim eklemek için kullanılacak bir diğer yöntemde ise, yüklenmesi istenilen dosyalar seçildikten sonra ‘’aç’’ butonuna basarak resim ekleme gerçekleştirilebilir.
Bu yöntemlerin dışında resim yükleme işlemi yeni yazı ekleme sırasında da gerçekleştirilebilir. Yeni yazı ekleme araçları içerisinden ‘’ortam ekle’’ sekmesini kullanarak resim eklemesi yapmak için sekmeyi tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan tablodan ‘’ dosya yükle’’ seçeneğini tıklayarak yazınıza eklemek istediğiniz resmi yükleyebilirsiniz.
Ekleme öncesinde kullanmayı düşündüğünün resmin boyutu veya farklı özelliklerinde düzenleme yapabilir, ‘’ yazıya ekle’’ butonuna tıklayarak yazınızın herhangi bir bölümüne resim yükleyebilirsiniz.
Resim yükleme seçeneklerinden biri de ‘’ortam kütüphanesi’’ üzerinden yapılabilen resim yükleme tercihidir. Ortam kütüphanesi seçeneğine basıldığında daha önce yüklenmiş olan tüm resimler görüntülenir. Açılan fotoğraflardan hangisini eklemek istiyorsanız o resmin üzerine gelmeniz halinde karşınıza çıkan seçenekleri değerlendirerek dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Açılan sayfada üst tarafta Tümü, Görsel ve Eksiz şeklinde menü seçenekleri yer almaktadır. Tümü bilgisayarınızda yüklü bulunan ortamların tamamını belirtirken, ‘’görsel’’ sekmesi bilgisayarınızda yüklü bulunan resim sayısını belirtir. Eksiz ise, bilgisayarınızda bulunmasına rağmen hiç kullanmadığınız resimlerin sayısını gösterir.
Alt kısımda yeşil ile işaretlenmiş olan bölümde yer alan seçenekte ise ‘’ düzenle’’, ‘’ kalıcı olarak sil’’ ve ‘’ görüntüle’’ şeklinde ibareler yer almaktadır. Bu seçeneklerden düzenle sekmesini tıklayarak yüklemek istediğiniz resim üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Görüntüle sekmesini kullanarak yükleme öncesi inceleme yapabilir veya kalıcı olarak sil seçeneğini kullanarak resmi tamamen kaldırabilirsiniz.
WordPress Menü Oluşturma
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 5. basamağı “menü oluşturma” aşamasıdır. WordPress menü oluşturma oldukça kısa süre içerisinde basit bir şekilde yapılabilen bir işlemdir. Menü oluşturmak amacıyla wordpress admin paneline giriş yapmak ve’ ’görünüm’’ menüsü altında sunulan seçenekler arasında yer alan ‘’menüler’’ sekmesine tıklamak işlemi başlatmanızı sağlayacaktır.
Daha sonra,
• Karşınıza çıkan ekranda ‘’yeni menü ismi’’ kutucuğuna oluşturacağınız menü ismini yazın.
• Menü ismini kutucuğa ekledikten sonra sağ tarafta bulunan ‘’menü oluştur’’ sekmesine basarak işlemi sonlandırın.
Yeni menü oluşumunu sağladıktan sonra dilerseniz sayfa, kategori, yazılar ve linkler eklemek suretiyle sahip olduğunuz menü içeriklerini geliştirebilirsiniz.
WordPress Sayfa Oluşturma
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 6. basamağı “sayfa oluşturma” aşamasıdır. WordPress tabanlı bir web siteye sahipseniz kullanacağınız her bir durum için ayrı sayfalar oluşturabilir ve dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz tüm sayfaları kendi aralarında sınıflandırabilir, dilediğinizi ihtiyaç hissettiğinizde kullanabilirsiniz.
Web sitenizde size özel bir hakkımızda, gizlilik sözleşmesi, kullanım şartları gibi bir sayfa oluşturacaksanız WordPress-admin> sayfalar>yeni sayfa ekle yönergelerini izleyerek giriş yapın. Daha sonra,
• Başlığınızı ve yazı içeriğini yazın.
• Kullanmak ihtiyacı hissediyorsanız etiketleri yazın
• Sağ tarafa bulunan sayfa şablonunu seçili bırakarak yine sağ tarafta bulunan sıralama bölümüne sayfanızın kaçıncı sırada görünmesini istediğinizle ilgili sıralamayı yazın
• Ana yazı veya bir yazının altına mı geleceğine karar verip sağ tarafta yer alan yayımla seçeneğini tıklayarak sayfanızı yayınlayın.
Eklenti için özel sayfa nasıl oluşturulur?
Web sitenize kurmuş olduğunuz bir eklentiye ait sayfa oluşturmak istiyorsanız öncelikle eklenti adını belirleyeceğiniz başlığı yazın.
• Yazıyı yazacağınız alana eklentinin özel kodunu yazın• Yazı ile etiket kullanacaksanız etiketleri yazın.
• Yukardaki yönergeler gibi sağ taraftaki sayfa şablonu seçili olarak kalsın
• Sağ taraftan sayfanın kaçıncı sırada bulunmasını istediğinize karar vererek sıra numarasını yazın.
• Oluşturduğunuz sayfanın ana yazı mı, yoksa başka bir yazı altına mı geleceğine karar verdikten sonra ‘’yayımla’’ seçeneğini tıklayarak sayfayı yayınlayın.
WordPress Arka Plan Değiştirme
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 7. basamağı “arka plan değiştirme” aşamasıdır. Arka plan wordpress kurulu bulunan web siteleri adına oldukça önemli bir detaydır. Oldukça basit bir şekilde yapılabilmesine rağmen bazı kullanıcılar açısından içinden çıkılması zor bir duruma da dönüşebilmektedir.
Ancak wordpress arka plan değiştirme konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız halinde sıradan bir işlem haline dönüşür.
WordPress arka plan değişimini mümkün olabilen en hızlı şekilde yapabilmek için öncelikle WP sayfasında sol bölümde yer alan ‘’görünüm’’ menüsüne gelin.
• Daha sonra, ’’arka plan’’ bölümüne gelin ve arka planda kullanmayı düşündüğünüz görseli seçin.
• Seçim yaparken hazır olan şablondan yararlanabileceğiniz gibi, dilerseniz kütüphanenizde mevcut bulunan fotoğraflardan da yararlanarak seçiminizi oluşturabilirsiniz.
Eklenti kullanarak arka plan değiştirme
Sahip olduğunuz wordpress kurulu web sitenizin arka planını eklenti yardımıyla da kolayca değiştirebilirsiniz. Bu tür durumlarda bilgisayarınıza Custom Background Changereklentisini kurmalısınız. Böylece site içerisinde herhangi bir düzenleme yaparken alt bölümde bulunan seçeneklere göz gezdirerek, seçenekler arasında bulunan arka plan düzenlemelerinden yararlanarak dilediğiniz arka plan görünümünü tercih ederek kullanıma alabilirsiniz.
Sahip olduğunuz eklenti sayesinde görselin hareketleri, durumu, tekrarlanması gibi birçok detayı ayarlayarak beklentilerinizi en üst düzeyde karşılayan bir arka plan görünümü elde edebilirsiniz.
WordPress Yazar Resmi Ekleme
WordPress nasıl kullanılır? sorusunun 8. önemli basamağı “yazar resmi ekleme” aşamasıdır. Özelikle haber siteleri ve blog sitelerinde içerikleri oluşturan yazarların resimlerinin yayınlanması bir gelenektir. WordPress kullanımında tecrübe sahibi olan site sahipleri yazar resmi ekleme konusunda sorun yaşamasa da, henüz yeni kullanmaya başlayan birçok kişi bu konuda sıkıntı yaşamaktadır.
Yazar resmi eklemek sitenizi görsel olarak daha cazip hale getirmenin yanı sıra, işinizi ne denli ciddiye aldığınızın da bir göstergesidir. Peki, Gravatar üzerinden nasıl kolayca yazar resmi eklenir?
Gravatar kullanarak profil resmi değiştirmek veya yeni resim eklemek için Gravatar üyesi olmanız gerekir. Üyelik işleminizi tamamladıktan sonra açılan siteden hesabınıza girmek suretiyle Add a New İmage bölümünden yeni profil resmi ekleyebilirsiniz.
Dilerseniz fotoğrafı farklı şekillerde konumlandırabilir, biçimlendirmek adına dilediğiniz yerlerini keserek kullanabilirsiniz. Yazar resmi eklemek için öncelikle WP Gravatar’a giriş yapın. Daha sonra,
• Açılan sayfanın üst tarafında bulunan ‘’oturum aç’’ butonuna basın.
• Wordpress şifrenizi ve kullanıcı adınızı yazarak giriş yapın.
• Giriş yaptıktan sonra sağ köşede göreceğiniz ‘’ bir görse ekleyin’’ menüsünü seçtiğinizde dilediğiniz resmi girerek onaylayın.
WordPress Linkleri Yeni Sayfada Açma
WordPress linklerinin yeni sayfada açılabilir oluşu kullanıcıya birçok konuda avantaj sağlamaktadır. Sağladığı avantajlardan en önemlisi ise SEO konusunda etkili bir unsur oluşudur. Ziyaretçilerin web sitelerini ziyaret etmeleri önemli olmakla birlikte, asıl etki ziyaretçinin site içerisinde kaldığı süre sebebiyle elde edilir.
Ziyaretçiler sitenizdeki içerikleri incelerken vermiş olduğunuz linklere tıkladıklarında direk o siteye ulaşıyorsa, yeniden sizin sitenize dönme olasılığı bir hayli azalacaktır.
Hâlbuki verdiğiniz linke tıkladığında link adresine ait içerikler yeni bir sayfada açılıyorsa, ziyaretçi yeni sayfayı incelerken sizin sayfanızda da kalmaya devam edecektir. Sizin sayfanızda kaldığı süre de sizin SEO konusunda avantajlı hale gelmenizi sağlayacaktır.
Basit bir yöntem kullanarak sitenizde verdiğiniz tüm linklerin yeni sekmede açılmasını sağlayabilir, böylece otomatik bir şekilde açılan yeni link sayfaları sayesinde ziyaretçileriniz sizinle organik bağlarını sürdürebilecektir. Bunun için yapmanız gereken tek şey, admin paneline gitmek ve düzenleyici sekmesine,
function autoblank($text) {$return = str_replace(‘<a’, ‘<a target=”_blank”‘, $text);return$return;}add_filter(‘the_content’, ‘autoblank’ kodunu
function. php dosyasına eklemektir.
WordPress Linkleri Yeni Sayfada Elle Nasıl Açılır?
WordPress linklerinin otomatik olarak değil de sizin denetiminizde manuel (elle) açılmasını tercih ediyorsanız bu durumda, WordPress üzerinden link verilirken açılan ‘’bağlantı ekle’ ’den düzenleme penceresinde bulunan ‘’Bağlantı metni ‘’ kutusunun altında yer alan ‘’ bağlantıyı yeni sekmede aç’’ tercihini işaretlemelisiniz. Böylece işaretlemiş olduğunuz link yeni sekmede açılacaktır.
WordPress İletişim Formu Ekleme
Bir web sitesini n iletişim formuna sahip olması oldukça önemli avantajlar sağlar. Site ziyaretçilerinin erişimini hızlandırarak iletişimi kolaylaştıran wordpress iletişim formu, e-mail adresinizi gizleyebilmeniz konusunda da yardımcı olur.
WordPress’e iletişim formu ekleme isteyenlerin en fazla tercih ettiği Contact Form 7 eklentisi sayesinde ekleyeceğiniz iletişim formunu hemen kişiselleştirerek mesaj almaya başlayabilirsiniz. Contact Form 7 iletişim formu kurulumunu gerçekleştirmek için öncelikle WordPress yönetici alanına girmelisiniz. Daha sonra sırasıyla,
• Sol taraftaki menüden Eklentiler> yeni ekle seçeneğine tıklayın.
• Açılan sayfada CONTACT Form 7’yi bulduktan sonra ‘’hemen yükle’’ seçeneğini tıklayarak yüklediğiniz eklentiyi aktif hale getirin. Eklentiniz aktif hale gelince sol tarafta bulunan menüde ‘’iletişim’’ kısmı görülecektir.
• İletişim> yeni ekle yönergelerini izleyin.
• Formunuzun başlığını belirleyin
• Bu aşamadan sonra karşınıza çıkacak olan bazı başlık ve giriş alanları wordpress tarafından başlamanıza destek amacıyla eklenmiş bulunmaktadır. Dilerseniz bunları kaldırabilir, üzerlerinde bulunan butonları kullanmak suretiyle yeni giriş alanları da ekleyebilirsiniz.
E-mail formatını ayarlayarak site ziyaretçileri tarafından gönderilmiş bulunan mailler alacak ve e-mailleri düzenlemek adına posta sekmesini kullanabileceksiniz. Üst kısımda verilen bazı e-mail etiketlerini de kullanabileceğiniz gibi, ihtiyaç duyduğunuz an geri dönüş yaparak isteğinize bağlı düzenlemeler yapabilirsiniz.
İletiler sekmesinde site ziyaretçilerinin form gönderdiği zaman sizin tarafınızdan oluşturulan bir mesaj görecektir. Dilerseniz bu mesajı değiştirebilir veya herhangi bir hata oluştuğunda ziyaretçilere gönderilecek mesajları farklı gösterecek biçimde değiştirebilirsiniz.
Tüm denetleme ve değişimleri yaptıktan sonra sağ taraftan bulunan ‘’kaydet’’ butonuna basmak suretiyle iletişim formunu kaydedebilirsiniz. Sorunsuz bir şekilde kayı işlemlerini gerçekleştirmeniz halinde üst kısımda mavi kutu içerisinde bir shortcode görünecektir.
[contact-form-7 id=”5″ title=”WordPress İletişim Formu”] şeklindeki bir ibare oluşmuşsa kayıt işlemlerini başarılı bir şekilde tamamlamışsınız demektir. Bu kodu hangi sayfaya yapıştırırsanız iletişim formunuz orada görülecektir.
WordPress Kullanıcı Yetkileri ve Kullanıcı Yetkilerini Değiştirme
WordPress kurulu bulunan web sitenizde zaman zaman kullanıcı yetkilerini genişletmek, kısıtlamak, kaldırma veya farklı bir yetki yapısı oluşturma ihtiyacı duyabilirsiniz. WordPress tarafından varsayılan olarak ayarlanan kullanıcı izinleri, iş yapınıza uygun değilse görev ve yetkileri değiştirerek sahip olduğunuz sitenizin işleyişine uygun hale getirebilirsiniz.
WordPress web sitenizde çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz kullanıcı rolleri belirlemiştir. Yönetici (Administratör), Editör, İçerik sağlayıcı (Contributer), yazar, (author) ve abone( subscriber şeklinde 5 farklı role sahip bulunan sitenizin çoklu site, yani (multisite) olması halinde ise Süper yönetici ( süper admin) rolünün de olduğu 6 kullanıcı rolü mevcuttur. Kurgulanan bu rol dağılımında her bir rol, sınırları belirlenmiş yetkilere sahiptir.
Bu sebeple site içerisinde sürdürecekleri faaliyetler sınırlıdır. Her bir rol kendisine atanmış yetkiler dışında bir görev üstlenemez. Ancak bazı işlemler sonucunda rollerin yetkilerini azaltmak veya artırmak mümkündür. Bazı eklentiler kullanılarak yapılabilen değişiklikler öncesinde kullanıcıların hangi görevleri hangi yetki ile yaptığını bilmeniz gerekir.
WordPress Nasıl Kullanılır? WordPress Kullanıcı Yetkileri ve Anlamları
Yönetici (Administratör)
Site içerisinde ihtiyaç duyulan tüm düzenleme ve değişiklikleri yapma yetkisi vardır. Web sitesi oluşumunda siteyi oluşturan kişiye verilir. Site içerisindeki tüm ayrıntılara vakıf olan bu rolün mümkün olabildiğince site sahibi veya ortakları tarafından kullanılması gerekir.
Editör
Yazarlardan farklı olarak görev yapan editör, sahip olduğu yetkiyi tüm yazarlar üzerinde kullanarak blogdaki tüm yazıları kategorilere ayırabilir, silebilir, etiketlerini değiştirerek içeriği farklı bir şekilde yapılandırabilir. Site içerisinde son derece kritik bir görev olan editörlük görevine atama yaparken olabildiğince hassas davranmak gerekir.
Yazar (Author)
Sitenizde birilerine yazar rolünü uygun görmüşseniz bu kişiler kendi yazdıkları içerikleri yayınlama yetkisine sahip olurlar. Yazdıkları içeriklere etiket koyabilen yazarlar, yazılarına kategori ekleyebildiği gibi diledikleri zaman yazdıkları içerikleri yayından kaldırabilme yetkisine sahiptir.
İçerik Sağlayıcı (Contributer)
Yönetim paneline giriş yapabilme ve yeni yazı oluşturabilme yetkileri olmasına rağmen oluşturdukları içerikleri yayınlama yetkisine sahip değildir. Sadece yazdıkları yazıları taslak halinde oluşturarak yönetim onayını beklerler.
Abone (Subscriber)
Abone olarak belirlenmiş olan kişilerin yapabilecekleri tek şey, bloğa yorum yapmaktan ibarettir. Blog içerisindeki içerikle ilgili hiçbir tasarruf yetkisi yoktur.
Kullanıcı Yetkileri Nasıl Değiştirilir?
Siteniz worldpress altyapısıyla kurulmuşsa, kullanıcı yetkilerini değiştirmek, yeniden düzenlemek oldukça kısa sürede kolayca yapılabilecek bir işlem sonucunda mümkün olabilmektedir. Kullanıcı yetkilerinde değişiklik yapabilmek için öncelikle kullanıcı yetkilerini değiştirebilmenizi mümkün kılabilecek olan wordpress eklentilerinden birini bilgisayarınıza kurmanız gerekir. User Role Editor veya Capability Manager Enhanced kurulumunu gerçekleştirdikten sonra,
• Admin paneline giriş yaparak Kullanıcılar sekmesine gidin.
• Yetkileri üzerinde değişiklik yapmayı planladığınız kullanıcı rolünü en sağ tarafta bulunan ‘Rolü Değiştirbölümünden seçin.
• Seçme işlemi sonrası ‘’ Uygula butonuna basın• Değiştirme (Change) butonuna bastıktan sonra, seçtiğiniz kullanıcı rolünü atamak için sol tarafta bulunan yetkilendirme panelini kullanmak suretiyle yeni yetkilerin atamasını yapabilirsiniz.
WordPress Linkleri Nofollow Yapma
WordPress nasıl kullanılır konusunda bu bölüm site sağlığı açısından önemlidir. Link verme bir anlamda link verdiğiniz siteye kefil olmak anlamına gelen bir eylemdir. SEO sıralamasında önemli bir ölçüt olan link verme eylemi, link verilen siteye olumlu puan kazandırır.
Pagerank aktarımı olarak da adlandırılan bu eylemin ölçülü bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü sitenizden verdiğiniz link sayısı, dışardan size gelen link sayısından fazla olursa SEO açısından istenmeyen bir durum meydana gelir ve siteniz düşüş yaşar.
Meydana gelebilecek olumsuzlukları önlemek için ya hiç link vermemek, ya da verdiğiniz linkleri Nofollow yapmaksuretiyle bu tür olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.
Peki, wordpress linkler nasıl nofollow yapılır? En basit ve kesin çözüm adına uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri kod yardımıyla linkleri nofollow vermek yöntemidir.
WordPress kurulumuna sahip sitelerden verilen linkler worpress’in yapısı sebebiyle dofollow olarak verilir. Bu özellik dengeli bir şekilde kullanılmadığı ve link çıkış dengesi sağlanmadığı takdirde siteniz SEO açısından kayıplar yaşayacaktır. Siteniz üzerinden vereceğini linkleri tek tek verebilmek için,
<a href=”http://LinkVereceginizSite.com” rel=”nofollow”>Bağlantı Yazınız</a>
Şeklindeki örnek kodu kullanarak çıkış yaptığınız linkleri nofollow yapabilirsiniz.
• Bu yöntemi uygulayabilmek için öncelikle wordpress kullanıcı paneli sayfasına giriş yapmalısınız.
• Daha sonra Yazılar>yeni ekle yönergesini izleyerek bir kelime yazmalı ve metin kısmını açmalısınız. Daha sonra link vereceğiniz site ismini yazın.
• Görünüm sekmesine tıklayın.
Bu işlemleri doğru bir şekilde yapmış olmanız halinde kod yardımıyla başka bir siteye nofollow link çıkışı yapmış olursunuz.
Tüm WordPress Linkleri Nasıl Nofollow Yapılır?
Özellikle çoklu kullanıcıya sahip bulunan sitelerde linkleri tek tek nofollow yapmak pek de verimli bir iş değildir. Bu sebeple wordpress eklenti kullanmak suretiyle tüm wordpress linklerini nofollow yaparak zaman kaybından kurtulmak mümkündür. Bu yöntemi kullanmak için öncelikle External Link eklentisini sitenize kurmuş olmanız gerekir. Daha sonra,
• Wordpress sitesine giriş yapın.
• Girişten sonra Eklentiler> yeni ekle yönergelerini izleyin.
• Eklentinin ismini yazarak kurulum işlemini sonlandırın ve eklentiyi aktive edin.
Eklentiyi kurduktan hemen sonra wordpress arayüzünde yer alan ayarlar bölümünde External Link ibaresini göreceksiniz. Eklenti üzerinde ayarları gerçekleştirmek için External Link ibaresine tıklayın. Açılacak sayfada ekrana gelecek olan tablodan link eklentilerinizin ayarlarını yapabilir, Vereceğiniz linkleri nofollow olarak düzenleyebilirsiniz.
Tabloda bulunan Apply Globally seçeneğini aktifleştirmeniz halinde verdiğiniz tüm linkler nofollow olacaktır. Bu seçeneğin aktive edilmesi durumunda yazı içerisinde veya sayfalardaki tüm linkler nofollow olarak gönderilir.
Apply to text Widgest seçeneğini aktive ettiğinizde ise, üstteki özelliğe ek olarak tüm bileşenler yani sidebar da nofollow olacaktır. Açılacak tablodan bu seçeneği aktive etmeniz halinde yazı ve sayfa içlerindeki linkler ve tüm bileşenlerde bulunan linkler otomatik olarak nofollow olarak gönderilir.
Add NoFollow seçeneğini aktive ettiğinizde sitenizde yer alan tüm genel linkleri nofollow yapabilirsiniz.
Exclude HTML Code Blocks kutucuğunu işaretleyerek aktive etmiş olmanız halinde <code> veya<pre> etiketleri içinde olup dışa verdiğiniz tüm linkler nofollow olur.
Yukarıda linkleri nofollow yapabilme adına kullanılabilecek kutucukları aktive etmenin yanı sıra, Open in New Windows seçeneğini de işaretleyerek linklerin yeni bir sayfada açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece açılan yeni sayfadaki linkler incelenirken kullanıcı sizin sayfanızda kalmaya devam edecektir. Bu da kullanıcının sizin sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlayarak, size SEO açısından önemli bir avantaj sunacaktır.
İhtiyaç hissetmeniz halinde dilerseniz nofollow haline dönüştürdüğünüz linkleri yeniden dofollow olarak gönderebilirsiniz. Bunu yapmak için dofollow yapmayı düşündüğünüz linkin sayfasına girip link kodunun son sayfasındaki (kapatma tagı) ibaresinin hemen yanına rel=’’follow’’ etiketini eklemelisiniz. Böylece linki yeniden dofollow yaparak link çıkışı sağlayabilirsiniz.
Blogunuzu henüz açmadıysanız, blog nasıl açılır adlı yazımı da okuduğunuzda temel wordpress eğitimi konusunda %90lık kısmını bitirmiş olacaksınız.