Şuanda WordPress.com ile WordPress.org farkı adlı yazımı okuduğunuza göre WordPress ile site açmak konusunda kafanız karışmış sanırım 🙂 Hiç dert etmeyin bu konuda internetteki en detaylı makaleyi okumak üzeresiniz.
Makalede Neler Var?
- WordPress.com Nedir?
- WordPress.org Nedir?
- WordPress.org ve com Farkı
- WordPress.org Ücretli mi?
- WordPress.com Ücretli mi?
- WordPress.com mu? WordPress.org mu? Hangisi seçilmeli?
WordPress.com ile WordPress.org farkı nedir? Bu iki platform bize neyi sunuyor? Ücretli mi? Hangisi daha iyi? gibi sorulara bu yazı içinde ulaşacaksınız. Şimdi gelin konuyu en baştan anlatayım.
Son yıllarda hemen hemen hepimiz internet erişimine sahip olmakla birlikte bir internet sitesi sahibi olmak istemişizdir. Bu hayalinizi gerçekleştirmenin en kolay yolu ise gelişmiş, güvenli ve halka açık olarak geliştirilen WordPress yazılımını tanımak ve kullanmaktır.
İlk yayınlandığı yıllarda yeterli ilgiyi göremeyen ve benzeri yazılımların daha ön plana çıktığı WordPress, açık kaynak ve halka açık olarak geliştirilmesi sebebiyle zaman içerisinde geliştiricilerin yoğun ilgisini çekmiş ve günümüzde internetin büyük bir bölümünün oluşturulmasına katkı sağlayan dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi haline gelmiştir.
Peki, WordPress nedir detaylı olarak merak ediyor musunuz? WordPress hakkında gerekli tüm detayları paylaştığımız ve bu içerik yönetim sistemini kullanmadan önce ihtiyacınız olan tüm bilgiyi alabilmeniz için bir rehber oluşturmuştum, buna sitemde ilgili başlığı taşıyan yukarıda linkini verdiğim yazıdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda bu sistemle ilgili karşınıza çıkan 2 platformu detaylı bir şekilde ele alacak ve karşılaştıracağız.
Konumuzun çok dışına çıkmadan WordPress hakkında kısa bir giriş yapmamızla birlikte WordPress.com ile WordPress.org farkı nedir ve bu platformların kullanıcılara sunmuş olduğu ayrıcalık, avantaj ve dezavantajlar nelerdir değinmek istiyorum. Tüm detaylarıyla birazdan sizlerle paylaşacağım bu iki site arasındaki farka kısaca giriş yapmak istersek; bir taraf WordPress yazılımını kendi sunucunuz ve sizin kontrolünüzde kullanılmasına izin verirken bir taraf firma tarafından sunulan sunucularda sınırlı özellik dahilinde kullanmanıza imkan tanıyor denebilir.
WordPress.com Nedir ?
WordPress.com Nedir? Kısaca ilgili internet sitesini tanımlamak gerekirse; ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı paket seçenekleri üzerinden kullanıcıların hiçbir kurulum bilgisine ihtiyaç duymadan WordPress altyapısı üzerine inşa edilmiş bir internet sitesine sahip olmasını sağlayan bir web sitesidir. Ücretsiz olarak sunulan paket birçok kişi tarafından ilgi görmekte ve bu yoğun ilgiyle birlikte hemen hemen her gün binlerce yeni blog sitesi açılmaktadır. İlk bakışta blog açmak için oldukça ideal gibi görülen bu seçeneğin birçok kişinin farkında olmadığı dezavantajları da bulunmuyor değil.
WordPress.com sayesinde tüm internet kullanıcıları herhangi bir yazılım, kurulum ve yönetim bilgisine sahip olmamasına rağmen rahatlıkla bir WordPress altyapısına sahip internet sitesi oluşturabilir. Bu hizmetle birlikte arka planda kontrolünü sağlamanız gereken bir barındırma hizmeti olmaması oldukça büyük bir avantaj. Fakat, Ücretsiz blog açma gibi bir düşünceniz bulunuyorsa yazımızın sonunda yer alan “WordPress.com Ücretli Mi?” başlığına ve bu alanda paylaşacağımız detaylara ilerleyen süreçte sorun yaşamamak adına dikkat etmelisiniz.
WordPress.com üzerinden ücretsiz bir blog sahibi olmanız mümkün. Fakat ilgili firma yöneticilerinin bu hizmeti “Hayır İşlemek” adına yapmadığını sizlerle paylaşmak istiyorum. 🙂
Ücretsiz olarak sunulan paket daha çok kullanıcıların sistemi tanıması ve kullanmaya karar vermeleri halinde ücretli olarak sunulan üst paketlere geçiş yapmaları için oluşturulmuş havası veriyor. Ücretsiz paketi kullanarak kendinize bir blog açmayı düşünüyorsanız şunları aklınızdan çıkarmamalısınız; kendinize ait bir özel adres kullanımı, reklamsız bir sayfa oluşturma, dikkat çekici ve profesyonel olarak hazırlanmış temalara erişiminiz tamamen engellenmiş durumda. Ücretli olarak sunulan paketler hakkında detayları yazımızın ilerleyen bölümünde ayrı bir başlık altında değineceğiz.
# Peki, WordPress.com Dezavantajları Nelerdir?- Özelleştirilmiş Alan Adı Kullanımı Yasak: Bu tam olarak ne anlama geliyor diyebilirsiniz, ücretsiz olarak sunulan hizmetle birlikte “blogacmak.com” gibi bir adres kullanmanız maalesef mümkün değil. Yalnızca siteadresi.wordpress.com tarzında bir adres kullanım izniniz bulunuyor. Kendinize ait bir adres alsanız dahi bu ücretsiz paketle birlikte kullanımınız maalesef mümkün değil. Domain nasıl alınır merak ediyorsanız rehberime göz atabilirsiniz.
- Özel Destek Bulunmuyor: Yaşamış olduğunuz problemler, nasıl yapacağınızı anlayamadığınız alanlar hakkında size yardımcı olacak bir destek ekibi bulunmuyor. Ücretsiz kullanım yapan kullanıcılar yalnızca toplulukta konu açarak kendi aralarında bir yardımlaşma içerisinde olabiliyor.
- Gelişmiş, Premium Tema Kullanamama: Ücretsiz blog açma avantajının yanı sıra maalesef premium ve dikkat çekici temaları kullanmanız engelleniyor. Bu tarz temaları kullanabilmek için minimum aylık 17 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
- Sınırlı Depolama Alanı: Ücretsiz sürüm kullanıcıları yalnızca 3 GB’lık bir depolama alanına sahip olabilmekte. Bu alan görsel içeren içerikler paylaşmanız halinde çok kısa süre içerisinde dolacaktır.
- Sizden Habersiz Yerleştirilen Reklamlar: Birilerinin sizden habersiz bir şekilde sitenizin hemen hemen her köşesine reklam eklemesi hoşunuza gider miydi? Ücretsiz sürüm WordPress.com kullanıcısı iseniz buna alışmanız gerekmekte çünkü sitenizin her yeri sistem tarafından yerleştirilen reklamlarla dolacak.
- Tema Düzenleme Yasağı: Temalar üzerinde düzenleme yapmanıza izin verilmez.
- Ücretli Sürüme Geçme Uyarıları: Sistemin birçok özelliği sizin kullanımınıza kapatılması nedeni ile sık sık “Ücretli Paketlere Geçiş Yap” tarzında uyarıların yer aldığı yazılar bir süre sonra canınızı sıkmaya başlayabilir.
- Özel Tema Kullanma Yasağı: Yalnızca WordPress.com ortakları tarafından geliştirilen temaları kullanma izniniz bulunuyor. Kendinize ait bir tema kullanmanız WordPress.com üzerinde mümkün değil.
- Dosyalara Erişim Yasağı: com kullanıyorsanız maalesef FTP ya da diğer yöntemler aracılığıyla site dosyalarınıza erişemezsiniz. Yalnızca ücretli sürümlere geçerek CSS dosyalarında ufak çaplı bir düzenleme iznine sahip olabilirsiniz fakat yine dosyalara erişim yetkiniz bulunmaz.
Elbette WordPress.com sistemini ücretsiz olarak kullanmanızın sağlayacağı bazı avantajlarda bulunuyor.
- Paranız Cebinizde Kalsın: com ile ücretsiz bir site oluşturmak oldukça basit ve bunun için cebinizden 1 kuruş dahi çıkmasına gerek yok.
- Dosya Karmaşasından Kurtulun: Evet, WordPress.com’un en büyük avantajlarından birisi sizi dosya karmaşasına sokmaması.
- Zaman Tasarrufu: Dakikalar içerisinde üyeliğinizi tamamlamanızla birlikte ücretsiz sitenizde kurulmuş olacak.
- Tecrübe Kazanma Şansı: Geçmişte bir blog deneyiminiz bulunmuyorsa tam anlamıyla tecrübe kazanmak sayılmasa da internete aşina olabilmeniz için biraz tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır.
WordPress.org Nedir ?
WordPress.org Nedir? WordPress Vakfı tarafından geliştirilen, tamamen açık kaynak kodlu olarak tüm dünyaya sunulan ücretsiz ve dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. WordPress PHP ve MySQL tabanlı olarak geliştirilmiş ileri seviye bir yazılımdır. İlgili site tarafından sunulan yazılımı kullanabilmek için bu yazılımı çalıştırmayı destekleyen bir Hosting yani barındırma hizmetine ihtiyaç duyulur.
Yeni bir internet sitesi oluşturma planınız bulunuyorsa bunun için tercih edebileceğiniz gelişmiş, güvenilir ve hızlı bir içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi olarak tanımlanmasına takılmadan hemen hemen her sektörde dilediğinizce geliştirebilir ve yayına alabilirsiniz. WordPress.org üzerinden WordPress hakkında dilediğiniz bilgiye ulaşabileceğiniz WordPress topluluğuna katılabilir, yazılımın geliştirilmesine destek olabilir ve toplulukta yer alan on binlerce tema ve eklentiye ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
WordPress.org, WordPress yazılımının hayatımıza girdiği, doğuş yeridir. WordPress yazılımını kullanmak ve en güncel sürüme erişmek isteyen herkesin tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret ederek gerekli kurulum dosyasına erişim imkanı vardır. Tamamen özgür bir sisteme sahip olmak, dilediğinizce geliştirerek içeriğinizi yansıtan bir platform oluşturmak için WordPress.org ideal bir seçim olacaktır. Elbette birkaç ufak dezavantajının da bulunduğunu söyleyebiliriz fakat bunlar sunmuş olduğu özellikler ve avantajların yanında göz ardı edilebilecek seviyededir.
# WordPress.org Avantajları Nelerdir?- Ücretsiz ve Özgür: Evet, WordPress tamamen ücretsiz olarak geliştirilen ve herkesle paylaşılan gelişmiş bir içerik yönetim sistemidir. Yalnızca ilgili yazılımı kullanabilmek için bir barındırma (sunucu) hizmetine ihtiyacınız bulunmaktadır. Eğer başarılı bir Blogger olmak istiyorsanız yıllık oldukça düşük bir miktarda yatırım yaparak profesyonel bir çalışma sunabilirsiniz.
- Basit Kullanım:Elbette göreceli bir kavram olmasına karşın genel olarak WordPress kullanıcıları tarafından oldukça kolay ve rahat bir kullanıma sahip olduğu belirtilmektedir.
- Sınırsız Tema Seçeneği: Doğru duydunuz, WordPress ile birlikte tamamen ücretsiz olarak sunulan on binlerce temanın yanı sıra WordPress topluluğunda yer almayan, özel olarak geliştirdiğiniz her temayı özgürce kurarak kullanabilir, düzenleyebilirsiniz. Önünüzde hiçbir engel yok.
- Reklamsız:Sizden habersiz bir şekilde sitenizde reklam yer almaz. Üstelik kendi reklamlarınızı yerleştirerek internetten para kazanmak mümkün.
- Profesyonel ve Gelişmiş:WordPress yazılımının sunmuş olduğu her özelliğe sınırsız erişim izninizle birlikte profesyonel bir çalışma yürütebilirsiniz. Hemen hemen aklınıza takılan her özelliğin yer aldığı ya da eklenti olarak dahil edebileceğiniz sınırsız ve gelişmiş bir sistemle sitenizi hayal gücünüze göre dizayn edebilirsiniz.
- Özgürce Yükleyin:Ne kadar fotoğraf ve video yükleyeceğinizin önemi yok. Dilediğiniz kadar yüklemeyi sunucunuzda size tanımlanan alan neticesinde gerçekleştirebilir ve alanınızın dolması halinde bu alanı yükseltmek sizin elinizde.
- Sitenizi Satabilirsiniz: Siteniz belirli bir başarıyı yakaladığında ilginizi çeken bir teklif gelmesi halinde sitenizi satabilirsiniz. Satış işlemini gerçekleştirmenizi engel olacak ya da zorluk yaşatacak hiçbir neden bulunmuyor.
- Sektöre Özel:E-Ticaret ya da herhangi bir sektör fark etmez sitenizi dilediğiniz gibi kullanabilir ve buna göre düzenleyebilirsiniz.
- Özel Alan Adı Kullanımı:Kendinize ait dilediğiniz alan adını kullanabilirsiniz. Blogacmak.com ya da Google.com gibi bir adres alarak yayına başlayabilirsiniz. Adresiniz için isim belirlemekte zorlanıyorsanız blog isim önerileri adı altında paylaştığım tavsiyelere bir göz atabilirsiniz.
- Sınırsız Eklenti Kullanımı:İhtiyacınız olan tüm eklentileri kurabilir ve özgürce kullanabilirsiniz. Üstelik kendi eklentilerinizi geliştirerek bunları da kullanmanız mümkün.
- Kontrol Tamamen Sizde:Site içeriğinde olduğu gibi yönetimiyle de ilgili tüm kontrol sizde olacak. Arka planda yer alan dosyaların düzenlenmesi gerekiyorsa ya da kurulum aşamasında her şey sizin kontrolünüzde olacak. (Çoğu Hosting firması ücretsiz olarak kurulum imkanı ve tek tuşla otomatik kurulum hizmeti sunar bu nedenle artık önemi kalmayan bir dezavantaj diyebiliriz.)
- Düzenli Ödeme Gerekir: Kullanacağınız alan adı ve barındırma hizmetine yıllık olarak düzenli ödeme gerçekleştirmeniz gerekir. Fakat günümüzde bu ücretlendirme teknolojinin gelişmesiyle birlikte oldukça düşük bir tutara tekabül etmektedir. Uygun ve ucuz fiyata blog nasıl açılır merak ediyorsanız sizler için detaylı bir şekilde anlatım gerçekleştirmiştim.
- Güvenlik Kontrolü Sizde: WordPress Vakfı tarafından devamlı olarak yazılımsal anlamda birçok güvenlik güncellemesi sunuluyor olmasına karşın sitenizin genel olarak güvenliği sizin ve hosting barındırıcınızın kontrolünde olacaktır.
WordPress.com ile WordPress.org farkı konusunda yukarıdaki bilgileri aşağıda bir liste şeklinde özetlemeye çalıştım.
Wordpress.com ile WordPress.org Farkı Ne?
İnternet ortamında aktif olarak yer almak ve bir internet sitesi kurmak isteyen kişilerin yolu bir şekilde WordPress ile kesişiyor. Bu kesişme sonrasında karşılaşılan 2 farklı WordPress ismi taşıyan site nedeniyle kafalar birazda olsa karışabiliyor. Temelde “WordPress.com ile WordPress.org farkı nedir?” sorusunun akıllara takıldığını görüyorum bu nedenle bu iki sistem arasındaki farkları sizlerle paylaşacak ve hangisinin daha avantajlı olduğundan bahsedeceğim.
WordPress.com | WordPress.org | |
Ücret |
Ücretsiz ve ücretli olmak üzere paketler sunulmakta. Kullanım amacınız ve yoğunluğunuza bağlı olarak ücretli paketler aylık 75 TL’ye kadar yükselmekte. | Kurulum için gerekli dosyalara tamamen ücretsiz ulaşabilirsiniz. Fakat kurulumu gerçekleştirmek için bir Hosting ve Alan Adına sahip olmalısınız. Ortalama yıllık 70-80 TL masrafınız olur.Nasıl yapacağınızı bu yazımda anlattım. |
Barındırma |
Barındırma hizmeti firma tarafından karşılanır ve herhangi bir kurulum yapmanıza gerek kalmaz. Ücretsiz kullanımda “adres.wordpress.com” tarzında bir alan adına sahip olabilir ya da ortalama aylık 16,5 TL ödeme karşılığında özel alan adı kullanım izni alabilirsiniz. Yıllık ödeme yapılması zorunlu. | Gerekli kurulum dosyalarını temin etmenizi sağlar. Kurulum ve barındırma hizmeti sizin tarafınızdan karşılanmalıdır. Fakat günümüzde birçok Hosting firması ücretsiz kurulum ya da tek tuşla kurulum sistemi sunmaktadır. Barındırma fiyatı daha önce bahsettiğimiz gibi host firmasına göre değişir. En güncel Kampanya Sayfası linklerine burdan bakabilirsiniz. (Hostinger tavsiyemdir) |
Site / Blog Açma Süresi |
Ortalama 5 dakikada bir blog açabilirsiniz. Bu süre yalnızca üyeliğinizi oluşturmanız için gereken ortalama süredir. Üyeliğinizi tamamladığınızda bloğunuz aktif olur. | Yaklaşık olarak 15 dakikada blog aç, kendi zevkine göre bir tema seç ve yayına başla. Sitenizin blog olması zorunlu değil, her sektöre uygun tema ücretsiz olarak sunulmakta. |
Tema Zenginliği |
Sınırlı sayıda tema seçim hakkınız bulunur. Ücretsiz kullanımda ortalama 200 tema arasından seçim yapmanız gerekir, çoğu güzel ve dikkat çekici tema ücretli paketlerle birlikte sunulur. | Ücretsiz olarak sunulan 7000 üzerinde tema arasından seçim yapabilirsiniz. Her sektöre ve zevke uygun bir tema WordPress ile birlikte gelecektir. |
Eklenti Zenginliği |
Yalnızca ücretli sürüme geçmeniz halinde oldukça sınırlı sayıda eklenti arasından seçim yaparak kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz. | Tamamen ücretsiz olarak sunulan 55.000 (giderek artmakta) eklenti arasından dilediğinizi kurabilir ve kullanabilirsiniz. |
Reklam Kullanımı |
Ücretsiz sürümde şirket sitenize kendi reklamlarını yerleştirerek sizin haberiniz dahi olmadan ziyaretçileriniz üzerinden kazanç sağlar. Siz aylık 25 Bin görüntülenme sayısını aşmanız halinde reklam yerleştirerek kazanç sağlayabilirsiniz. | Siteniz içerisinde dilediğiniz alanı düzenleme izniniz olması nedeniyle istediğiniz alanları reklam bölgesi olarak ayarlayabilir ve Google para kazanma yöntemi ve diğer reklam verenlerden aldığınız kodları yerleştirerek para kazanmaya başlayabilirsiniz. Blog yazarak para kazanma yazımı da inceleyebilirisiniz. |
Güncelleme & Güvenlik |
WordPress.com’un en büyük avantajlarından birisi güvenlik ve güncellemeleri dert etmenize gerek olmaması. Şirket sizin yerinize gerekli tüm önlemleri almak ve güvenliğinizi sağlama görevini üstlenmiş durumda. | Sitenin tüm işleyişi sizin sorumluluğunuzda. WordPress Vakfı düzenli olarak yazılıma güncelleme göndererek yazılımsal anlamda güvenliği sağlasa da barındırma hizmetinizin güvenliğini sağlamak sizin sorumluluğunuzda. |
Barındırma Alanı | Seçeceğiniz pakete bağlı olarak barındırma alanınız farklılık göstermektedir. Ücretsiz paket 3 GB alan sunmaktadır. | Seçeceğiniz barındırma hizmetine bağlı olarak barındırma alanınız farklılık gösterecektir. 1 GB’dan başlar 1000 GB ve üstü devam eder. Uygun fiyatlı hizmetler ile alanınızı yükseltebilirsiniz. |
Genel anlamda WordPress.com ile WordPress.org farkı standart bir kullanıcı için ön plana yukarda bahsettiğimiz şekilde sıralanabilir.
Elbette tüm farklar bunlardan ibaret dememiz mümkün değil. Her iki platform için belirtmediğimiz bazı detaylarda bulunmuyor değil. İzninizle bu detaylara da kısaca değinerek bu başlığı sonlandırmak istiyorum.
1.Tema Özgürlüğü
Tabloda tema zenginliği konusunda her iki platformu kısaca karşılaştırmıştım, fakat tema ile ilgili farklar bunlarla sınırlı değil. WordPress.com ile bir site oluşturduğunuzda yalnızca firma tarafından sunulan temalardan seçim yapmanız gerekiyor kendiniz bir tema geliştirmeniz halinde maalesef bunu sisteme yükleyerek kullanmanız mümkün değil. Mevcut temalar üzerinde yalnızca CSS bölümünde düzenleme yetkisine sahip olan WordPress.com kullanıcıları bu yetkiye erişmek için aylık 25 TL olan paket ya da daha üstü bir pakete geçiş yapmaları gerekiyor.
WordPress.org kullanıcıları sunulan 7000’in üzerinde tema arasında kendilerine uygun bir tema bulamamaları halinde sistem dışında geliştiriciler tarafından sunulan temalar ya da özel olarak hazırlatmış oldukları temaları kurmakta özgürler. Üstelik bu temalar üzerinde tam kontrol ve düzenleme yetkisine sahip olduklarını da belirtmek istiyoruz. Bu nedenle yeni bir site açmak istiyorsanız WordPress.org çok daha avantajlı fırsatlar sunuyor.
WordPress.com ile WordPress.org farkı tema açısından bu şekilde özetlenebilir.
2.Eklenti Özgürlüğü
Her iki internet sitesi tarafından sunulan eklenti zenginliği konusuna değinmiştik. Bu konuda WordPress.org inanılmaz bir fark yaratarak açık ara daha avantajlı bir konuma sahip durumda. Tabloda değinmediğimiz nokta ise WordPress.org’un yalnızca sistem üzerinde sunulan 55 Bin eklentiyle sınırlı olmaması. Bunun yanı sıra özel eklenti geliştiricileri ya da kendiniz geliştireceğiniz bir eklentiyi sitenize kolaylıkla kurabilecek olmanız. Maalesef böyle bir şey WordPress.com için geçerli değil.
3.Güvenlik ve Güncelleştirme
Tablo üzerinde bu konuya detaylı olarak değinemediğim için bazı kişilerin aklına takılan noktalar olabileceğini düşündüm. Güvenlik ve Güncelleştirme konularını kafasına takarak bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim bu nedenle WordPress.org beni zorlayabilir diye düşünebilirsiniz fakat iş hiçte öyle göründüğü gibi değil.
Evet ilk bakışta WordPress.com’un gerekli tüm güvenlik, yedekleme ve virüslere karşı koruma hizmetini sunuyor olması büyük bir avantaj gibi duruyor fakat burada unutulmaması gereken nokta ise WordPress.org’un bir barındırma sunmadığı. Siz WordPress.org tarafından sunulan yazılımı farklı bir firma üzerinden almış olduğunuz barındırma hizmetine kuracaksınız ve günümüzde hemen hemen her firma sunucunun güvenliği, virüs koruması ve birçok saldırıya karşı profesyonel anlamda önlem almaktadır.
Günümüzde müşteri memnuniyetinin ön planda tutulduğu bir hizmet anlayışının hakim olması sebebiyle her firma bu tarz önlemleri alarak sunucu üzerinde yer alan diğer sitelerin de etkilenmemesi adına devamlı olarak sunucu kontrolü gerçekleştirmektedir. Yazılımsal anlamda güvenliği ise WordPress Vakfı devamlı olarak gerçekleştirdiği güncellemeler ile sağlamaya çalışmaktadır. Dikkat etmeniz gereken 2 önemli husus bulunmaktadır bunlar; şifre güvenliğinizi sağlamak ve WordPress yazılımınıza gelen güncellemeleri geciktirmeden yapmak. Bu güncelleme işlemini yönetim panelinizde yer alan “Güncelle” tuşuna basarak birkaç saniyede yapabilirsiniz.
4.Ticari Kullanım ve Markalaşma
WordPress.com aracılığı ile markalaşma yolunda gitmeniz pek mümkün olmayacaktır. WordPress.com yönetimi sistemi riske edecek ve kullanım koşullarına aykırı bir durum olduğunu düşünmesi halinde size sormadan sitenizi yayından kaldıracaktır. Fakat bu durum WordPress.org siteleriniz için geçerli değildir. Elbette barındırma firmanızın bu tarz bir işlem yapması mümkün fakat bu tarz durumlarda öncelikle barındırma firması tarafından bir uyarı, bilgilendirme yazısı iletilir ve mağdur olmamanız adına size bu sorunu düzeltmeniz ya da farklı bir firmaya geçiş yapmanız için süre tanınacaktır.
WordPress.com kullanıcıları sahip oldukları site üzerinden herhangi bir E-Ticaret işlemi gerçekleştirmesi mümkün olmayacaktır. Yalnızca E-Ticaret değil herhangi bir şekilde üyelerin birbirleri arasında etkileşime geçebileceği bir sistem oluşturmanız dahi mümkün olmayacaktır. Sitenizin verilerini analiz etmek adına Google Analytics tarzı sistemlere üye olamaz ve kullanamazsınız. WordPress.org kullanıcıları ise tüm bu işlemleri yapmakta özgür, herhangi bir sınırlama olmadan sistemi kullanabilirler.
Ticari ve Markalaşmaya yönelik bir site kurmak istiyorsanız WordPress.org tarafından sunulan içerik yönetim sistemini indirerek bir barındırma hizmeti aracılığıyla kurulumunuzu gerçekleştirmeniz sizin için doğru seçim olacaktır. Benzer bir şekilde blog yazarlığı yapmayı planlayan kişiler; blog yazarak para kazanmak istiyor ise WordPress.com tarafından sunulan reklam ağından memnun kalmayacak üstelik ücretsiz kullanımda ziyaretçiyi rahatsız edecek reklamlar nedeniyle canları bir hayli sıkılabilecektir.
Ticari kullanım için en önemli WordPress.com ile WordPress.org farkı sanırım budur diyebiliriz.
WordPress.org Ücretli Mi ?
WordPress.org kısaca WordPress tamamen ücretsiz olarak tüm dünya ile paylaşılan gelişmiş bir içerik yönetim sistemi yazılımıdır. PHP ve MySQL tabanlı olarak geliştirilen bu yazılım sayesinde genel anlamda bir blog sahibi olabileceğiniz gibi özel temalar geliştirerek bir E-Ticaret sitesi dahi oluşturabilirsiniz. Fakat, ilk bakışta tamamen ücretsiz olarak karşımıza çıkıyor olmasına karşın WordPress kullanımı tamamen ücretsizdir demek doğru olmaz. Çünkü bir internet sitesini yayına alabilmek için WordPress’i kurabileceğiniz bir barındırma hizmeti ve alan adına ihtiyacınız olacak.
WordPress yazılımı kurmak için tercih edebileceğiniz Hosting ve Alan Adı için yıllık ortalama 100 TL gibi bir ödeme yaparak sitenizi yayına alabilirsiniz. Projenizin büyüklüğüne bağlı olarak barındırma masrafınız artacak olsa da projenizin seviyesi dikkate alındığında bu masraflar sizin için önemli olmayacaktır. WordPress kurulumu sırasında sorun yaşamamak adına hosting türleri hakkında ön bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim. WordPress çoğunlukla Linux işletim sistemine sahip barındırma hizmetlerinde barındırılmaya uygundur fakat bazı firmalar günümüzde WordPress için özel olarak düzenlenmiş sunucular ile birlikte site açılış hızı ve genel performansında artış yaşanmasını sağlamak adına optimize WordPress Hosting hizmetlerini tanıtmaya başlamış durumda.
WordPress.com Ücretli Mi ?
WordPress.com kullanıcılar için hazırlanmış toplamda 4 farklı paket üzerinden hizmet sağlamaktadır. Sunulan bu paketler arasında tamamen ücretsiz olarak karşımıza çıkan giriş paketi de yer alıyor. Giriş paketini kullanarak basit anlamda bir blog sitesine sahip olabilirsiniz. Blog nedir merak ediyorsanız bunu açıkladığım yazıma bir göz atabilirsiniz. Kurumsal anlamda ya da profesyonel bir blog sahibi olabilmek için ücretsiz paket yeterli olmayacaktır.
Ücretsiz | Kişisel | Premium | Business | |
Fiyatlandırma (Aylık) | Ödeme gerekmiyor. | 16,58 TL | 24,92 TL | 74,92 TL |
Alan Adı Kullanımı | siteadınız.wordpress.com | Premium alan adı kullanım izni. | Premium alan adı kullanım izni. | Premium alan adı kullanım izni. |
Destek Hizmeti | Topluluk Desteği – Forum Üzerinden | E-Posta ve Canlı Destek | E-Posta ve Canlı Destek | E-Posta ve Canlı Destek |
Tema Kullanım | Sınırlı Sayıda Ücretsiz Tema | Premium Temaları Kullanım İzni | Premium Temaları Kullanım İzni | Premium Temaları Kullanım İzni |
Tema Kod Düzenleme | Düzenleme Yapılamaz | Düzenleme Yapılamaz | CSS Düzenlemesi Yapılabilir | CSS Düzenlemesi Yapılabilir |
Depolama Alanı | 3 GB Disk Alanı | 6 GB Disk Alanı | 13 GB Disk Alanı | Sınırlandırılmamış Disk Alanı |
Kazanç – Gelir – Reklam Yayınlama | Yok, Firma Kendi Reklamını Yerleştirir. | Yok, firma reklamı kalkar reklamsız site kullanımı. | Var, WordAds programına katılım imkanı. | Var, WordAds programına katılım imkanı. |
WordPress.com ile WordPress.org farkı ücret konusunda gördüğünüz gibi özetlenebilir.
Son Değerlendirme, WordPress.com Mu WordPress.org Mu ?
Karşılaştırma yazımın sonuna doğru gelirken kısa bir değerlendirme yaparak kafanızda kurmuş olduğunuz plan neticesinde hangisinin sizin için daha doğru bir seçim olduğundan bahsetmeye çalışacağım. Bunu yapmak için maddeleştirme sisteminden yararlanarak daha anlaşılır bir kapanış yapmak istedim.
- WordPress.com Seçerek Bir Site Kurmak
- Profesyonel anlamda bir site kurmayı düşünmüyor, hobi amaçlı bir blog sahibi olmak istiyorsanız,
- Arka planda dosya yönetmek istemiyor, yalnızca yazmak istiyorsanız,
- Sitenizin büyümesiyle birlikte yüksek bir kazanç elde etmekle ilgilenmiyor, tamamen keyfi hobi tarzı bir uğraş amaçlı yapmayı düşünüyorsanız otomatik olarak sunulan WordPress.com sistemini tercih edebilirsiniz.
- WordPress.org Seçerek Bir Site Kurmak
- Kısıtlamalarla uğraşmamak, yayına alacağınız sitenizi özgürce tasarlayabilmek istiyorsanız,
- İlerleyen süreçte hedefiniz büyük ve en iyi blog siteleri arasında gösterilmek istiyorsanız,
- Hobi amaçlı bir blog yazmak ve kısa vadede az çok bir kazanç elde etmeye başlamak istiyorsanız,
- Dilediğiniz her alanda bir blog ya da site sahibi olmak, içerik seçiminiz ve site düzeninizde bir kısıtlama ve engelle karşılaşmamak istiyorsanız,
- Arama motorlarında hızla yükselebilmek için blog seo ayarları üzerinde tam kontrol sahibi olmak,
- Ziyaretçilerinizle etkileşime geçebileceğiniz üyelik ve üyeler arası etkileşim sistemleri kurmak,
- E-Ticaret vb. bir platform oluşturarak site üzerinden satış gerçekleştirmek istiyorsanız WordPress’i kendi sunucunuza kurmayı tercih edebilirsiniz.
Basit anlamda kafanızdaki fikirler neticesinde hangi platformun sizin için ideal bir tercih olduğunu açıklamaya çalıştım. Blogacmak.com gibi kendinize ait bir site sahibi olmak ve site tasarımınızı içeriğinizi yansıtacak şekilde geliştirmek, işlemlerinizi kolaylaştırması açısından yeni eklentiler kurarak sitenizde yapabileceklerinizi arttırmak istiyorsanız WordPress.org‘un sağladığı yazılımı tercih etmelisiniz.
İlk kurulum aşamasında belirli bir ücret ödemeniz gerekecek fakat bu ücret yıllık olarak düşünüldüğünde oldukça düşük bir tutara tekabül edecektir. Bunun yanı sıra WordPress.com üzerinden oluşturulan ücretsiz siteler kısa sürede size tanımlanan sınırını dolduracak ve ücretli pakete geçmeniz gerekecektir. WordPress.com’un sunmuş olduğu ücretli paketler çok daha pahalı olmasına rağmen geliştirilmeye açık olmaması nedeniyle sitenizin büyüme hızını engelleyecek, başarıya ulaşmanızı geciktirecektir.