Şirket maili açma, bir şirket sahibi olan ve müşterileriyle kurumsal bir kanaldan iletişim kurmak isteyenlerin tercihi hatta tercihten ziyade artık bir zorunluluk diyebilirim. Bugün pek çok kurumsal bazlı oluşuma baktığınızda, site uzantılı mail adresi kullandıklarını göreceksiniz. Böyle bir ortamda herhangi bir şirketin gmail ve outlook uzantılı mail kullanması, müşteriler nezdinde sırıtacaktır. Bu makalede şirket mail hesabı açma sürecini adım adım anlatarak, kurumsal kimliğinize katkıda bulunmanıza yardımcı olacağım.
Şirket Maili Nedir ve Ne İşe Yarar?
Aslında şirket mailinden kastımız, site uzantılı mail adresleri. Örneğin ”deneme@blogacmak.com” gibi bir adres de bu klasmanda değerlendirilecektir. Yani bu mailleri açmak için illa bir şirketinizin yahut firmanızın olmasına gerek yok. Kendi siteniz için de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Peki bu maillerin normal ”…@gmail.com, …@outlook.com ve …@yahoo.com” gibi uzantılara sahip mail adreslerinden farkları ne ve ne gibi avantajlara sahip?
- Yazının ilk paragrafında kurumsal kimliğe katkıda bulunma ile ilgili bir cümle kurmuştum. Bu kurumsal kimliğe katkı olayı, müşteriler nezdinde değerlendiriliyor. Yani müşteri, bir firmadan ya da şirketten hizmet alacakken site uzantılı mail adresi görünce kurumsal havayı yakalıyor. Yine ilk paragrafta kurmuş olduğum ”…artık bir zorunluluk…” cümlesi de buradan geliyor aslında. Neredeyse her kurumsal oluşum bu maillere geçince, geçmeyenlere artık farklı gözle bakılıyor. Ayrıca E-mail Pazarlaması için de (WordPress E-Mail Pazarlaması yapma makaleme göz atabilirsiniz) faydalı.
- Gmail ve Outlook gibi mail servisleri kullandığınızda mailleriniz, kullandığınız servisin sunucularında barınır. Farklı uzantılı mail açma yoluna gittiğinizde ise mailleriniz, uzantıya sahip sitenin sunucularında barınıyor. Yani deneme@blogacmak.com mail örneğindeki mailler, bu sitenin sunucularında barınacak. Bunun artısı ne diye soracak olursanız tabii ki gizlilik ve özel bir kanaldan iletişim.
- Klasik mail servisleri, herkesin kullanımına açık servislerdir. Bu, kimi durumlarda bazı kopya hesapların oluşmasına ve dolaylı yoldan dolandırıcılık işlerine yol açabilir. Site uzantılı mail adreslerinde ise bu mailleri, sadece siz oluşturabilirsiniz. Bu maddedeki puan da güvenilirliğe gidiyor.
- Site uzantılı maillerde, her bölüm için ayrı bir mail oluşturabilirsiniz. Elbette bunu diğer uzantılı adreslerde de yapma şansınız var ama basit bir yapı olmayacak ve kontrolü zor olacaktır. Site uzantılı olduğunda ”reklam@orneksiteadresi.com, tavsiye@orneksiteadresi.com ve sikayet@orneksiteadresi.com” gibi pek çok mail oluşturabilirsiniz. Bu; hem aynı kategoriden mailleri bir araya toplar, hem de yönetimini kolaylaştırır.
Şirket Maili Açma Nasıl Yapılır?
Her şeyden önce, bir siteye sahip olmanız gerekiyor. Oluşturacağımız mailin uzantısı, bu sitenin adresi olacak. Tam anlamıyla bitmiş bir site olmasına gerek yok, hostinge bağlanmış bir domain yeterli. Onun haricinde cPanel kullanıyorsanız anlatımı daha rahat takip edersiniz.
Öncelikle ”siteadresiniz/cpanel” adresine giderek cpanel giriş ekranına gelin. Bu kısımdan bilgilerinizle kontrol panelinize giriş yapın (Eğer bilgilerinizi bilmiyorsanız servis sağlayıcınıza ulaşıp bilgi alabilirsiniz). Giriş yaptıktan sonra sizi cPanel ana ekranı karşılayacak.
cPanel üzerinden sitenizle ilgili neredeyse bütün ayarlamaları yapabilirsiniz ancak biz bugün e-posta hesapları üzerine yoğunlaşacağız. Bulunduğunuz ekranda ”E-POSTA” bölümünü bulun ve ”E-posta Hesapları” bağlantısına tıklayın.
Bu geldiğiniz sayfada, halihazırda mail adresiniz varsa onları göreceksiniz. Bu makalede olduğunuzu düşünerek olmadığını varsayıyorum. Yeni şirket maili açma işlemi için sağ üst kısımdaki ”Oluştur” butonuna tıklayın.
Daha sonra kurumsal e-posta açma için detayları gireceğiniz sayfaya gideceksiniz. Bu sayfada mail uzantınızı seçebiliyorsunuz ama tabii ki bunun için sunucunuzda birden fazla sitenin bulunması gerek. Mail uzantısı dışında mail ismini ve şifresini ayarlayabiliyorsunuz. Bu şifreyi unutmayın çünkü daha sonra ihtiyacımız olacak.
Ayrıca ”Optional Settings” kısmında opsiyonel ayarları da göreceksiniz. Bu kısımdan mailin depolama miktarını (bu ayarın limiti hosting ve sunucu paketinize göre değişebilir), Plus Addressing kısmını (olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederim) ve mail kurulumunu yeni yaptığınızda talimatların bulunduğu bir mail alıp almak istemediğinizi ayarlayabiliyorsunuz.
Her şeyi ayarlayıp ”Oluştur” butonuna bastığımızda işlem tamamlanıyor. Artık kurumsal mail adresimizi ”E-posta Hesapları” bölümünde görebiliriz. Eğer şifre değiştirme ya da depolama alanını ayarlama gibi işlemlere ihtiyaç duyarsanız ”Yönet” kısmına tıklayabilirsiniz.
Şirket Maili Oturum Açma İşlemi
Kurumsal şirket maili açma işlemini tamamladık. Şimdi sırada kurumsal maile giriş işlemi var. Bunun için ”siteadresiniz.com/webmail” adresine gidin. Buradan oluşturduğunuz bilgilerle giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.
Şirket uzantılı mail oturum açma işlemini ilk defa yapacağınız için, sizi yapılandırmalarla ilgili detayların yer aldığı bir sayfa karşılayacak.
Burada Horde ve Roundcube isimli iki adet mail sağlayıcısı var, herhangi birini seçebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz servisin kalıcı olmasını istemiyor ve her girdiğinizde seçim yapmak istiyorsanız, ”Open my inbox when I log in” seçeneğini işaretlemeyin. Maile giriş yaptığınızda bu sayfayla karşılaşmak istemiyorsanız o seçeneği işaretleyip devam edin.
”Set up email on your device” kısmına dokunmayın. Şimdilik Horde ya da Roundcube isimli servislerden birini seçip ”Open” butonuna basın. İlk girişte ”Open my inbox when I log in” seçeneğini işaretlemenizi tavsiye etmiyorum, daha sonra konfigürasyon için dönmeniz gerekebilir.
Giriş yaptığınızda sizi basit ve pratik bir arayüz karşılayacak. Buradan işlemlerinizi rahatça tamamlayabilirsiniz.
Şirket maili oturum açma işlemi de basit olarak bu şekilde. Gördüğünüz üzere herhangi bir teferruatı yok.
Sıkça Sorulan Sorular
Şirket Maili ile Facebook Açma gibi İşlemler Yapabilir miyim?
Evet, şirket mailinizle normal maille yapabildiğiniz her işlemi yapabilirsiniz. Sosyal medya platformlarına ve çeşitli sitelere kayıt olmak da buna dahil tabii ki.
Şirket Maili Açma Programı Var mı?
Şirket maili yani site uzantılı mail adresleri dediğimiz mailler, bu makalede anlattığımız şekilde paneller üzerinden açılıyor. Onun dışında herhangi bir 3. taraf programı vs. yok.
Telefondan Şirket Maili Açma İşlemini Yapabilir miyim?
Gördüğünüz gibi bu işlem basit bir işlem. Eğer telefonunuzdan sitenizin cPaneline erişebiliyorsanız, şirket mailini pc de açma ile bir farkı yok.
Şirket Mailini Evden Açmak Mümkün mü?
Bu soru, genelde şirket mailini kurmak olarak değil de giriş yapmak anlamında olan ”açmak” kelimesi için geliyor ve cevabı evet. Şirket mailini evde açma işlemi, oturum açma kısmında anlattığım anlatıma göre internet olan her yerden yapılabilir. Şirketlerin sadece şirket bilgisayarlarından giriş politikası gibi kısıtlamaları varsa bunu istisna sayabilirsiniz.
Gmail Üzerinden Şirket Maili Açma Nasıl Yapılır?
Google, şirket maili açma seçeneğini WorkSpace kullanıcılarına sunuyor, araştırabilirsiniz. Onun haricinde gmailde şirket maili açma için diğer bir yöntem ise şu: Bu makaledeki anlatımla mail açmak ve onu daha sonra Gmaile bağlamak. Bunun için mailinizin SMTP portları gibi teknik detaylarına hakim olmanız gerekiyor, başka bir makalede bunu da ele almayı düşünüyorum.
Hotmail/Outlook Şirket Maili Açma Mümkün mü?
Google Workspace gibi özel bir hizmetleri olmadığını biliyorum ancak gmail şirket maili açma gibi önce maili açıp daha sonra Outlook hesabınıza bağlayabilirsiniz.
Yandex Şirket Maili Açma Nasıl Yapılır?
Yandex’in de Google Workspace gibi özel bir hizmeti olmadığını biliyorum ancak diğer mail servisleri gibi kendiniz mail açıp Yandex’e bağlayabilirsiniz.
Umarım bu makale, şirket maili açma konusunda açıklayıcı olmuştur. Bir sorunuz olması durumunda yorum kısmından her zaman sorabilirsiniz.
One Response
Google Workspace, iş hayatımdaki en büyük yardımcımdır. Diğer kuruluşlara da bu muhteşem platformu kullanmalarını öneririm.