Videolu Anlatımlar

Kaliteli Blog Yazısı Örnekleri ve Tavsiyeler

Bir blogun yapıtaşı yazılarıdır. Her ne kadar iyi bir tasarıma, optimizasyona ve altyapıya sahip olsa da, eğer bir blog kaliteli yazılara sahip değilse okunurluğu azdır. Peki bu kaliteli yazılardan kasıt nedir? Kaliteli blog yazısı örneklerinin özellikleri nelerdir? Neleri yaparsak kaliteli yazı yazma konusunda doğru adımlar atmış oluruz? Bu içerikte bu hususlara değinmeye çalışacağım.

Kaliteli Blog Yazısı Örnekleri Nasıl Olur?

Öncelikle bir konuya değinmek istiyorum. İnternet sitesi açmak aşırı maliyetli bir iş olmasa da bu internet sitesinden gelir elde etmek zahmetli bir iştir. “Nereye bağlayacaksın?” diyenler olacaktır. Şöyle devam edeyim: Her önüne gelen internet sitesi açabileceği için internette bilgi kirliliği çok yaygın bir sorun, hiç ilgisi ve bilgisi olmayan biri sağlık alanında site açıp bilmediği bir hastalığa şunlar iyi geliyor diye bir şeyler zırvalayabilir. Onun dışında bir site açıp önünüze gelen konuyla ilgili yazılar da kaleme alabilirsiniz, bunda bir sakınca da yoktur ama insanlar hangi konularda sizin sitenize güvenmeli? Bir gün spor ertesi gün sağlık makalesi yayımlıyorsanız (ekibinizin olmadığını varsayıyorum), belli bir niş üzerine çalışmıyorsunuz demektir.

Yukarıdaki paragraftan çıkarabileceğiniz tavsiyeler şu: Belli ve ilginiz olan bir konu üzerine yoğunlaşın. Sitemde blog konusu önerileri, 101 blog konusu fikri ve en çok okunan blog konuları gibi çeşitli tavsiye makaleleri bulunuyor bu konuyla ilgili olarak. Bu içeriklere bir göz atıp ilginiz olan konu üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Kaliteli blog yazısı örnekleri yayınlayan sitelerin pek çoğu belli bir niş (alan) üzerine içerikler yayımlıyorlar. Bu alanda ilgili ve bilgili oldukları için de ortaya kaliteli içerikler çıkıyor. Yani ilk kuralımız bu. Bu kural üzerine belli başlı şeyler inşa edeceğiz.

1. “Laf Olsun Torba Dolsun” Mantığı Yoktur, Gerektiği Uzunlukta Yazılır

Yazı Uzunluğu Dozajı
Yazı Uzunluğu Dozajı

Bildiğiniz gibi Google’da ilk sayfada çıkmak ve sitenin SEO gücünü kuvvetlendirmek için pek çok kriter var ve yazının uzunluğu da bunlardan birisi. Ancak pek çok insan bunu yazı ne kadar uzun olursa o kadar iyidir gibi yorumluyor, yanlış.

Neden yanlış olduğunu şöyle açıklayayım: Eğer bir konuyu gerektiğinden fazla uzatır ve okuyucunuzu sıkarsanız, okuyucu sitenizi hemen terk edecektir. Bu da hemen çıkma oranı ve sitede kalma süresi gibi metriklerde geri kalmanıza neden olur ve sitenizin SERP performansları olumsuz etkilenir.

Peki kaliteli blog yazısı örneklerinde bu durum nasıldır? Onlar bir konunun yeterince anlaşılabileceği uzunlukta yazarlar. Okuyucu konuyu detaylı bir biçimde anlar, istediğini alır ve çıkar. Sırf kelime sayısını uzatmak için okuyucu gereksiz detaylara boğulmaz bu tarz yazılarda. Siz de yazılarınızda yazıyı çok kısa ya da uzun yazmamaya dikkat edin. Yazdığınız konuyu yeteri kadar kavrayın, okuyucuya istediğini verin ve yazıyı biraz süsleyin yeterli.

2. Kaliteli Resim/Fotoğraflar Kullanır ve Yazılarını Desteklerler

İçeriği Görsellerle Desteklemek
İçeriği Görsellerle Desteklemek

Yazılarda görsel destek kullanmak, kaliteli blog yazılarının en önemli özelliklerinden biri. Böylece, okuyucu bir yazı yığınıyla karşı karşıya kalmıyor ve aradaki ilgili ve destekleyici görseller ile okuyucunun sitede kalma oranı arttırılıyor. Ancak bunu sitenizde/blogunuzda uygularken dikkat etmeniz gereken bir husus var: telif hakkı.

SEO uyumlu ve iyi blog yazısı örneklerinde resimlerin/fotoğrafların telif hakkı içermemesine dikkat edilir. Bunun için ya o görselin sahibi siz olacaksınız, ya izinli bir biçimde kullanacaksınız, ya da ücretsiz telif hakkı olmayan görsel sitelerinden görseller temin edeceksiniz. Ben de blogumda son adımı uyguluyorum ve başarılı görseller buluyorum.

3. Yazılarında Belirli Bir Hiyerarşi Vardır

Hiyerarşi Uyumu
Hiyerarşi Uyumu

Güzel blog yazısı örnekleri incelendiğinde, neredeyse her zaman yazıların belirli bir sistematik üzerine inşa edildiği görülür. Başlık sıraları ve konunun işleyişi doğru bir biçimde seçilmiş ve uygulanmıştır. Bu hem blogun kalitesi, hem de okuyucunun sitede kalma metrikleri için oldukça önemlidir, yazınızı okutur.

Bu maddeyi uygulamak için ele aldığınız konuyu önce taslak olarak kafada kurmanız gerekiyor. Örneğin önce Lionel Messi’yi tanıtıp sonra Ballon D’or ödülü alan futbolcuları listelemek biraz saçma olur. Basit ama etkili bir örnek. Yazılarınızda hiyerarşiye ve alt başlıklarınızın neler olacağına dikkat edin. Bu SEO uyumlu yazılar üretmek için de oldukça kritik bir aşama. H1 H2 H3 H4 … alt başlıklarını doğru ve yerinde kullanmalısınız.

4. Telif Hakkı ve Kopya İçerik Konusunda Temizdirler

Telif Hakkı Davaları
Telif Hakkı Davaları

İyi blog yazısı örnekleri, yukarıda görsel alt başlığında da bahsettiğim gibi, başka sitelerden içerik kopyalamamaya dikkat ederler. Yazının başında bahsettiğim “ilginiz olan alanda yazın” mottosu da biraz buradan geliyor. Eğer bir konu hakkında yeterince bilgili değilseniz, otomatik olarak o yazıyı başka sitelerden araştırıp yazıyor ve ister istemez benzer cümle yapılarını kullanıyorsunuz. Bu da ne yazık ki sitenizin itibarını zedeliyor ve arama motoru performansını etkiliyor.

Kaliteli ve SEO uyumlu blog yazılarında kullanılan kalıplar diğer sitelerinkiyle genelde eşleşmez. Elbette konu benzerliği ile birkaç örtüşme olabilir ama bahsettiğim eşleşmeler daha yüksek oranda eşleşmeler. Ayrıyeten eğer yazınızın bir bölümünü direkt olarak olduğu gibi başka bir siteden kopyaladıysanız telif hakkı davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. O nedenle yazılarınızdaki kalıpların ve formatların diğer siteler ile çok yüksek oranlarda benzerlik göstermemesine dikkat edin.

Kaliteli, sağlam ve iyi blog yazısı örneklerinin özellikleri konusunda söylenebilecek çok şey var ama bu 4 madde ve girişte verdiğim tavsiye konuyu özetliyor diye tahmin ediyorum. Yazının uzunluğu konusunda çok abartıya kaçmayın, kararında ve öz içerikler üretmeye gayret edin. Yazınızı görseller, infografikler, videolar ve listeler gibi çeşitli elementlerle desteklemeyi ihmal etmeyin. Kendinizi okuyucu yerine koyun ve aynı konuyu siz okusaydınız ne gibi beklentileriniz olurdu belirleyin. Daha sonra bu beklentiler üzerine yazınızı şekillendirir. Umarım yazı yeterince açıklayıcı olmuştur. Sorularınız ve tavsiyeleriniz için yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir