Videolu Anlatımlar

2023 Yılı İnternet Sitesi Kurma Maliyeti Hesaplama

internet sitesi kurma maliyeti

İnternet sitesi kurma maliyeti, bugün bir site açmak isteyenler için büyük bir soru işareti. Özellikle bu işlere yeni başlamış ve hangi hizmetlerin nereden alınacağını bilmeyen kişiler, internet sitesi açmanın toplamda ne kadarlık bir ücrete mâl olduğunu merak ediyorlar. Ben de bu makalede 2023 yılı için web sitesi kurma maliyeti üzerinde durarak bu kişilerin kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.

İnternet Sitesi Açma Maliyeti Ne Kadar?

İnternet Sitesi Açma Maliyeti Nedir?
İnternet Sitesi Açma Maliyeti Nedir?

Bu başlığı 2 kola ayıracağım: ”sadece siteyi açmak için gerekli ücret” ve ”siteyi geliştirmek için yapılması gereken masraflar”. Eğer amacınız sadece bir siteye sahip olmaksa ilk kolu baz alabilirsiniz ama bir tık daha ileri gitmek istiyorsanız 2. koldaki masrafları da dikkate almanız gerek.

2.koldaki masrafların bazılarını kendiniz ücret ödemeden de halledebilirsiniz, detaylarını aktaracağım. Makalenin sonunda ortalama internet sitesi maliyeti de elde edeceksiniz.

İnternet Sitesi Kurma Maliyeti – Temel ve Asgari Masraflar

Öncelikle bir internet sitesinin temel elementlerine bakmamız gerekiyor ki bunlar hosting ve domaindir. Sitenizin içerik oluşturucu arayüzü ve tema için herhangi bir para ödemenize gerek yoktur. Sadece bazı kişiler ücretsiz temalar (toplamda 7000’den fazla) yerine ücretli temaları tercih ettiklerinde tema ücretini ödemeleri gereklidir. İnternet sitesi kurma maliyeti hesabında bu ikisinin ücretini her türlü hesaba katmanız gerekiyor.

internet sitesi kurma maliyeti hesap

Hosting Ücreti

Bir site açtığınızda içerisinde yüzlerce dosya olacak. İçeriklerin yazı dosyaları, resimleri, sitenizin altyapı dosyaları, tema dosyaları ve eklenti dosyaları gibi pek çok dosya bu ”yüzlerce” yi oluşturuyor. Bütün bu dosyalar, sitenizin hostinginde yani sunucusunda barınacak. Bu paragraftan da çıkarabileceğiniz gibi, hosting olmadan bir siteye sahip olmanız mümkün değil.

Web Sitesi Kurma Maliyeti - Hosting Ücreti
Web Sitesi Kurma Maliyeti – Hosting Ücreti

İnternet sitesi kurma ücreti için temel masraflardan olan hosting ücretlerine baktığınız zaman oldukça değişken fiyatlar göreceksiniz. Firmaya ve hosting paketinin özelliklerine göre değişkenlik gösterebilen bir durum. O nedenle bu noktada hosting özelliklerinden de bahsetmem gerekiyor ki hangi özelliğe ne kadarlık bir yatırım yapmanız gerektiğini bilin.

Sizi fazla detaya boğmadan hostingin en temel özelliklerinden bahsetmek istiyorum:

  • Toplam disk alanı: Sitenizdeki dosyaların kapladığı toplam alan, hosting paketinizdeki toplam disk alanı limitini geçmemeli. O nedenle çok düşük alanlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.
  • Aylık trafik: Sitenizdeki aylık ziyaretçi sayısı ne kadar fazla olursa hostinginiz o kadar yorulacaktır. Bu nedenle hosting firmaları, sitelerin aylık trafik skalalarına göre paketler oluşturuyor ve bu özelliği de MB, GB ve TB ile ifade ediyorlar. Aylık trafik kotanız paketteki boyutu geçtiğinde hesabınız askıya alınıyor.

En temel ve bilinmesi gereken özellikler bu ikisi diyebilirim, MYSQL hesap sayısı ve toplam açılabilecek e-posta sayısı gibi özellikler de mevcut ancak bu makaleyi okuduğunuza göre ilk açacağınız site amatör bir site olacaktır ve çok fazla detaya takılmanız gerektiğini düşünmüyorum. Zamanla neye ne kadar ihtiyacınız olduğunu kendiniz tayin edebileceksiniz.

Fiyat değişiminde 2.kriter firmalar demiştim. Her firmanın kendine ait fiyat politikası olduğundan firmadan firmaya oldukça farklı fiyatlar görmek mümkün olabiliyor. Ben size bir referans oluşturması açısından Hostinger’ın hosting planlarını inceleyeceğim.

Hostinger cPanel hosting planlarını incelediğimizde aşağıdaki gibi bir fiyat tablosu görüyoruz. Bu hosting paketine istediğiniz CMS (Content Management System: Örnek olarak WordPress verilebilir), e-ticaret ve forum altyapısını kurabilirsiniz.

Hosting Ücreti - Hostinger cPanel Hosting Paketleri
Hosting Ücreti – Hostinger cPanel Hosting Paketleri

Gümüş paket 2023 yılında aylık 11,45 TL olarak sunulmuş. Pakette 1 TB aylık trafik (Hostinger 100 GB aylık trafiğe yaklaşık aylık 10.000 ziyaretçinin tekabül ettiğini düşünüyor, oradan hesabını yapabilirsiniz), 30 GB SSD depolama ve ücretsiz domain seçeneği gibi özellikler mevcut. Cloudflare DDoS korumasının ve sınırsız FTP MYSQL hesaplarının yanı sıra, yeni başlayan kişilere tek tıkla WordPress gibi sistemlerin kurulumunu sağlayan ”tek tıkla kurulum” özelliği de mevcut.

Gold pakete baktığımızda ise gümüşten tek farkının 50 web sitesine kadar izin verilmesi. Yani bu paketi alıp içerisinde 50 adet farklı site kurabilirsiniz (tabii domaininiz varsa).

Hostinger bazında değerlendirdiğimizde ve ideal olan gümüş paketi baz aldığımızda, hostingin web sitesi aylık ücreti bazında masrafı 11,45 TL oluyor. Hostinger firması ile ilgili detaylardan ”Blog Nasıl Açılır?” adlı makalemde bahsettim, dilerseniz o makaleye gidip firma ile ilgili daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz. Ayrıca makalede EN UCUZ paketi nasıl alacağınızı anlattım (Yıllık 140 TL)

Hostinger haricindeki firmaların fiyatları ve kalitesi ile ilgili bilgi almak istiyorsanız ”En İyi Hosting Firmaları” makalemi ziyaret edebilirsiniz.

Hosting Ücreti - Hostinger Gümüş Hosting Fiyatı
Hosting Ücreti – Hostinger Gümüş Hosting Fiyatı

Seçtiğimiz gümüş hosting firmasının makale sonundaki net fiyata etkisini hesaplamak için plan detaylarını biraz daha inceledim ve 11,45’lik fiyatın 48 aylık alımda sunulduğunu gördüm. Biz internet sitesi yıllık ücreti hesabı için 12 aylık planı seçiyor ve ücreti aylık 19,09, yıllık ise 229,08 TL kabul ediyoruz.

NOT: Hostinger için indirim kullanabilirsiniz. Bunun için hostinger kupon kodu sayfasına bakabilirsiniz.

Hostinger cPanel Hosting satış sayfanıza şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.hostinger.web.tr/

Domain Ücreti

İnternet Sitesi Kurma Maliyeti - Domain Ücreti
İnternet Sitesi Kurma Maliyeti – Domain Ücreti

Domain ücreti de internet sitesi kurmanın maliyeti üzerinde temel etkisi olan ücretlerden. Önce bilmeyenler için domainin ne olduğundan bahsedeyim.

Domain, siteadi.com/net/org… şeklinde gördüğünüz adreslere denilmektedir. Eğer site açma niyetindeyseniz site adınızı ve uzantınızı belirleyip bir domain firmasından tescilini yapmanız gerekiyor. Yıllık olarak tescil ettirdiğinizde o domain sizin adınıza kayıtlı ve 1 yıl boyunca (ya da kaç yıl tescil ettirdiyseniz) başkaları tarafından alınamıyor olacak.

Site adınızı belirlediyseniz tek yapmanız gereken bir uzantı seçip tescili tamamlamak. Site adı seçimi için yardıma ihtiyaç duyuyorsanız ”Blog İsim Önerileri” ya da ”Domain Önerileri” başlıklı makalelerime göz atabilirsiniz.

Domain ücretleri firmaya ve uzantıya (com/net/org…) göre değişebilmektedir. Hosting anlatımında Hostinger’ı baz aldığım için domainde de onu baz alacağım.

Domain Ücreti - Hostinger Domain Ücretleri
Domain Ücreti – Hostinger Domain Ücretleri

Hostinger’dan internet sitesi kurma maliyeti üzerinde direkt etkisi olan domain ücretlerine baktığımızda .com için yıllık 69,99 TL ve .net için yıllık 79,99 TL gibi fiyatlar görüyoruz. Aslında bütün firmalar domain ücretlerine dolar bazlı olarak güncelliyor, Hostinger TL olarak sunmayı tercih etse de bütün hosting ve domain ücretleri dolar bazlı şekillenir. Bu da ekstra bilgi olarak burada dursun.

En popüler uzantılardan biri olan .com uzantısı ile bir alan adı (domain) kaydetmek istediğinizde yıllık 69,99 TL ödüyorsunuz. Bunu yine makale sonundaki ücret hesabına ekleyeceğim ancak Hostinger’ın hosting paketinde alan adı ücreti ödemediğinizi hatırlatayım.

Şimdi temel masrafları bitirdiğimize göre ”web sitesi açma maliyeti ne kadar?” sorusunu cevaplayabiliriz. Hostinger’a yıllık 229,08 TL ödeyerek alan adını bedavaya getirebilir ve site açmak için gereken asgari masrafların ödemesini tamamlayabilirsiniz.

Eğer hostingi içerisinde bedava alan adı sunmayan bir yerden alırsanız ekstra domain de almanız gerekecek. Hosting için yıllık ortalama 200 TL, domain için de yıllık ortalama 50 TL dersek toplam web sitesi kurma ücreti 250 TL olarak hesaplanabilir.

Bu internet sitesi kurma fiyatı, sizin ihtiyaçlarınıza (hosting paketinizdeki değişimler, alan adı uzantı tercihi vs.) ve firma seçiminize göre değişiklik gösterebilir. Bir rakam vermek gerekirse 2023 yılı için internet sitesi kurma maliyeti 150 TL – 300 TL bandı yıllık olarak verilebilir.

Bu masraf site kategorisinden bağımsız olarak ortaya çıkıyor. O nedenle açacağınız sitenin kategorisine göre ”internet satış sitesi kurma maliyeti, internet tv sitesi kurma maliyeti, haber sitesi kurma maliyeti” gibi aramalar yapmanıza gerek yok. Elbette kategoriye göre farklı masraflar çıkacaktır ancak siteyi ”açmış’‘ olmak için hosting ve domain satın almak yeterli.

Siteyi Açtıktan Sonra Oluşabilecek Masraflar

Tekrar altını çizerek söylüyorum: Bir siteyi açmak demek hosting ve domaini satın almış olmak demek. Ancak işin bununla sınırlı kalmayacağını siz de az çok biliyorsunuzdur. Sitenin bir altyapısı, teması, içerikleri ve ziyaretçileri olması gerekiyor. Bunların hepsi ekstra masraf demek.

İnternet Sitesi Kurma Maliyeti - Siteden Para Kazanma için Harcama Yapma
İnternet Sitesi Kurma Maliyeti – Siteden Para Kazanma için Harcama Yapma

Yukarıda belirtilen işlemleri kendiniz yaparak da sitenizi geliştirebilirsiniz fakat bir noktada profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bu da profesyonel internet sitesi kurma maliyeti bazında ekstra masraflara yol açar. Bu masraflar için başlıca şu örnekleri verebilirim:

  • Makaleler: Eğer sitenizin kategorisiyle ilgili kaliteli içerikler üretebiliyorsanız çok güzel. Ancak üretemiyorsanız makale satın almanız gerekecek. İnternetten para kazanma yazısında da değindiğim gibi R10 ve Wmaracı gibi platformlardan dilediğiniz kategorilerde makale yazdırabilirsiniz.

  • Siteyi Hazır Hale Getirme: Domaininizi hostinginize bağladığınızda siteniz boş olacaktır. Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz, işinin ehli biri tarafından sitenize uygun altyapı (MyBB, Xenforo, WordPress, Woo-Commerce vb.) kurulması ve bunların ayarlarının yapılması gerekir. Buraya yapacağınız masraf da internet sitesi yaptırma maliyeti kapsamında değerlendirebilir.

  • Tema ve Diğer Grafikler: Site kullanıma müsait olsa bile profesyonel bir tema kullanmak isteyebilirsiniz. Daha önce kaleme aldığım Ücretsiz En Hızlı WordPress Temaları gibi makalelere bakarak birkaç tema fikri edinebilirsiniz ancak temaları birebir demodaki gibi kurmak oldukça ayrı bir iş. Bunun altından kalkamıyorsanız yine işi bilen birinden ücret karşılığı destek alabilirsiniz. Bu da sitenin hazır hale getirilmesi gibi web sitesi yaptırma maliyeti kapsamında değerlendirilebilir.

  • SEO Masrafları: Bu kısım sitesini geliştirmek ve kitle kazanmak isteyen neredeyse herkes için önemli bir kısım çünkü SEO’ya az çok para yatırmanız gerekiyor. Özellikle Google’da ilk sayfada çıkmak gibi iddialı bir hedefiniz varsa.

  • Site Üzerinden Para Kazanmak için Gerekli Yatırımlar: Bu yatırımlar hemen hemen SEO yatırımları ile aynı sayfada değerlendirilebilir ama burada çeşitli ziyaretçi kanalları oluşturmak için spesifik bazı masraflar yapmanız gerekiyor. Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız ve sabırlıysanız, yaptığınız bu masraflar kendilerini amorti edeceklerdir. Önünüzde backlink satarak para kazanma ve Google Ads ile para kazanma gibi türlü türlü yollar mevcut.

Bu bölümdeki masraflar siteden siteye ve ihtiyaçtan ihtiyaca değişebileceği için spesifik rakamlar veremiyorum. Bunlar gibi pek çok masraf daha siteyi kurduktan sonra karşınıza çıkabilir, bu bölümü biraz da size fikir vermesi için hazırladım. Toplam web sitesi maliyeti çoğunlukla sadece hosting + domain masrafından ibaret olmayabiliyor.

Evet ”web sitesi açma ücreti nedir?” sorusunun cevabı kesinlikle hosting + domain ücretidir ama iş ”profesyonel bir web sitesi kurulum ücreti nedir?” sorusuna gelince işin rengi değişiyor. Web sitesi bakım ücreti, güvenlik ücreti ve optimizasyon ücreti gibi hiç beklemediğiniz masraflar kapınızı çalabiliyor.

Umarım, bu makale size ”açılış ve geliştirmeler dahil web sitesi ücreti ne kadar?” gibi soru işaretlerinizin giderilmesi için yardımcı olmuştur. En azından, internet sitesi kurma maliyeti için Hostinger firmasından net verileri size sunabildim. 2.koldaki masraflarını ve türevlerini kendi ihtiyaçlarınıza göre değerlendirebilir, ona göre masraflarınız için bir fiyat aralığı bulabilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir