İnsanlar, hayatlarının pek çok alanında para tasarruf etmek ister. En az para kazanmak kadar önemli olan para tasarrufu, günlük hayatımızda harcama yaptığımız bazı ürün ve hizmetlerin daha uygun fiyatlılarıyla değiştirilmesiyle sağlanabilir. Webmasterlar için site elementlerine ödenen para da bu ürün ve hizmetlere dahildir. Örnek olarak domain, bir site sahibinin yıllık olarak harcama yaptığı alanlardan biridir ve site sahibine uygun fiyatlı alternatiflerin bulunmasıyla tasarruf yaptırabilir. “En Ucuz Domain Nasıl Bulunur?” konusunun üzerinde duracağım bu makalede, en ucuz domaini bulup para tasarrufu yapmanız için size 4 kritik yöntem sunacağım.
“En Ucuz Domain” Tam Olarak Nedir?
Bir şeyin en ucuz olması, sıfıra en yakın olmasıyla ilgili bir şey değildir. Benzer fiyattaki rakipleriyle karşılaştırıldığında sıfıra en yakın olmasıdır. Bir anlam ifade etmedi öyle değil mi? Açıklayayım. İnternet üzerinde bir domain yahut hosting şirketi olmanın temel giderleri bulunur. Bundan dolayı, pek çok firmanın birbirleriyle benzer skalada fiyat verdiklerini görürsünüz. Eğer bu skala dışında ütopik şekilde ucuz fiyat veren bir firma görüyorsanız, işin içinde bir bit yeniği arayabilirsiniz.
Bir örnekle size yardımcı olayım: Piyasada 5 adet firma olsun ve bunların dördü yıllık 8-10$ bandında domain satıyor olsun. Sonuncu firma ise 2$’dan satıyor. İşte burada dikkat edeceksiniz, çünkü eğer bir promosyon ya da indirim yoksa o fiyatın size gizli maliyeti olabilir. Ağır kullanıcı sözleşmeleri, fahiş 2. yıl yenileme ücretleri ve teknik aksaklıklar gibi problemleri kast ediyorum gizli maliyetler derken.
Şimdi “en ucuz” kavramı üzerinde biraz daha bilgi sahibi olduğumuza göre, en ucuz domain bulma ile ilgili yöntemleri inceleyebiliriz.
En Ucuz Domain Bulma Yöntemleri
Alacağınız Diğer Ürünleri de Düşünebilirsiniz
Domain alacak bir kişi, eğer o domaini yatırım için almıyorsa hostinge de ihtiyaç duyacaktır. Eğer siz de sıfırdan bir site kurma yolundaysanız ve hosting ile domaininizi yeni alacaksanız, ikisini aynı firmadan almayı değerlendirebilirsiniz. Bunun sebebi, bazı firmaların hosting alan kişilere 1 yıllık ücretsiz domain vermesidir. Eğer hosting alacağınız firmayı seçtiyseniz, muhakkak bu firmanın promosyonlarını inceleyin. Elbet ücretsiz olmasa da domainde ciddi bir fiyat indirimi sağlayan promosyon bulursunuz. Bu yöntem, “En Ucuz Domain Nasıl Bulunur?” ile ilgili en verimli yöntemlerden biridir.
Promosyonları ve Kampanyaları Göz Ardı Etmeyin
Hosting ve domain firmaları, düzenli olarak olmasa da ara ara ciddi indirimlerle gelirler. Genelde pek çok firma aynı dönemde indirim yaparlar. İndirimlerin yanı sıra, bazı firmalarda promosyon kodlarıyla oldukça iyi fiyatlar elde edebilirsiniz. Bu promosyon kodları, kimi zaman firmanın kendi sitesi tarafından paylaşılırken, kimi zaman Domain Kampanya Kodu gibi promosyon kodu siteleri tarafından paylaşılır. Satın alım yapmak istediğiniz firmanın promosyon kodlarını araştırın ve alacağınız hizmet için denemeye başlayın. En nihayetinde işinize yarayan ve cebinizi rahatlatan bir kod bulmanız muhtemeldir.
İnternetteki En Ucuz Firmaları Listeleyen Makalelere Göz Atın
Bu blog gibi bazı bloglarda, en ucuz domain firmaları gibi liste şeklinde makaleler bulmanız mümkündür. Benim blogumda henüz domain için bu tarz liste şeklinde bir makale bulunmasa da (hosting için en iyi hosting firmaları makalemi inceleyebilirsiniz) birçok blogda bahsettiğim tarzda içerikler bulabilirsiniz. Bu tarz içeriklerde benim “GoDaddy Nedir ?” içeriğimde GoDaddy’i anlattığım gibi pek çok firma anlatılır ve fiyatları karşılaştırılır. Siz de firmalar ve fiyatları ile ilgili genel bir çıkarım elde edebilir ve ona göre yol haritanızı çizebilirsiniz. “En Ucuz Domain Nasıl Bulunur?” ile ilgili sorularınızı cevaplayan bu makaleler sayesinde, sizin ekstra iş yapmanıza gerek kalmaz.
Yenileme Yapacağınız Yılları da Düşünebilirsiniz
Aslında makalenin başlarında biraz değinmiştim ama şimdi detaylandırayım: Eğer 1 senenin üstünde o domaini tutmayı planlıyorsanız, muhakkak diğer senelerin ücretini de düşünmeniz gerekiyor. Bir firma 8$’a domain hizmeti sunarken diğeri 3$’a sunabilir ancak ilki 2. yıl için $9 dolar isterken diğeri $20 dolar isteyebilir. Bu da totalde sizi zarara sokacaktır. O nedenle sadece ilk yılı değil, sonraki yılları da göz önünde bulundurarak firma seçimi yapmanızı tavsiye ederim.
Geniş Filtreleme Seçeneklerine Sahip En Ucuz Domain Listeleme Sitelerini Kullanın
Aslında bu maddenin “en ucuz firmaları listeleyen makalelere göz atın” maddesinden pek bir farkı yok ancak sistem olarak farklı sitelere değineceğim. İnternet üzerinde pek çok domain firmasının ilk yıl ücreti, yenileme ücreti, transfer ücreti, indirim dönemleri ve promo kod bilgilerine sahip siteler bulunur. Bu sitelerde filtreleme işlemini uygulayarak istediğiniz tarzda domain firması fiyatlarını elde edebilirsiniz. Örneğin transfer konusunda en ucuz olan firmayı bu sitelerden rahatça elde edebilirsiniz.
Bu bahsettiğim sitelere örnek olarak https://tld-list.com/ sitesini örnek verebilirim. Domain uzantısı, TLD Type ve WHOIS koruması gibi özelliklerde filtreleme yapabilir ve “3 yıllık en iyi fiyat” gibi fiyatları elde edebilirsiniz.
Sizin de “En Ucuz Domain Nasıl Bulunur?” konusu ile ilgili eklemek ve sormak istedikleriniz varsa yorum kısmını kullanabilirsiniz. Kullandığınız ve memnun kaldığınız bir firmayı tavsiye de edebilirsiniz.
Domainler ile ilgili aşağıdaki makalelerime de bir göz atabilirsiniz: