Videolu Anlatımlar

Domain Nasıl Alınır? En Önemli 7 Kural

domain nasıl alınır

Bir blog sitesi açacaksınız ya da bir şirkete sahipsiniz domain nasıl alınır öğrenip internette şirketinizi, ürünlerinizi tanıtmak istiyorsunuz, ya da sanal bir şirket oluşturarak hizmet vermek istiyorsunuz. Aklınızdan geçenleri okur gibiyim, şu sorular ile kurcalanıyor aklınız; Bunu nasıl yapabilirim? Nasıl blogger olabilirim? Nasıl internetten para kazanabilirim?

Bunu yapabilmek için en önce bir domaine yani alan adına ihtiyacınız var. Peki domain nedir, domain, domain diyip duruyoruz, bu ne işe yarıyor, domain nasıl alınır, alırken nelere dikkat edilmeli gibi soruları işte bu yazımızda cevaplayacağız.

İlk olarak Domain nedir? ona bir bakalım.

Domain: Türkçe olarak söyleyecek olursak “alan adı”, en basit olarak sizin sitenize internet dünyasında verdiğiniz isimdir. Alan adları internette çok büyük bir etkiye sahiptir hatta denilebilir ki internettin neredeyse tamamıdır çünkü bir siteye girdiğiniz zaman illaki şu uzantılardan birini görüyorsunuzdur; .com, .gov, .net, .edu, gibi. İşte bunlar, sizinde öncesine yazacağınız isimlerle alan adı halini alıyorlar. Örneğin, blogacmak.com işte bu bir alan adıdır.

Domain, sizi markalaştıracak olan  bir yapıdır öyle ki internette yapacağınız işe bağlı olarak açacağınız site adı size özgü olur ve benzersiz olursa Google’da adınızla ilgili bir arama yapıldığında en üstlerde sizin siteniz bulunacaktır. Domain en kısa haliyle aslında yazının başında da söylediğim gibi sitenizin adıdır.

Domain Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilmeli?

# Alan aldı alınırken dikkat edilmesi gereken ilk kural aslında sitenizin içeriğiyle aldığınız ismin uyum içerisinde olmasıdır. Okuyucular ya da izleyiciler yani internet dünyasının sakinlerine örneğin yaz-kış tatillerini tanıtan bir site açacaksınız burada tatil ile ilgili bir Domain almak en doğru karar olacaktır. Çünkü yazdıklarınızla alan adınız uyumlu olmadığında siteniz ve yazdıklarınız arasında bir ilişki kurulamayacağından üst sıralarda kendinize yer bulmanız zor olacaktır. Tatil sitesi açtınız ama tatil dışı yazılar yazıyorsanız ya da paylaşıyorsanız siteniz hep karanlık tarafta kalır ki bu yüzden içerik ve site adı uyumlu olmalıdır.

# İkinci olarak karar vermemiz gereken şey hangi uzantıyı seçerek sitemizi açacağımızdır. Yani .com mu .net mi ya da .org belkide .xyz gibi. İnternet dünyasında en çok kullanılan .com dur ki bu noktada biz de sitemizi açarken .com ile açmamız Google sıralamada bize avantaj sağlayacaktır. 10 kişiden kaçı .xyz uzantısını biliyordur ki?

domain .com .net kayıt sayısı
Domain nasıl alınır – Uzantılar

Bu resimde de gördüğünüz gibi .com uzantılı domainler kayıt sayısı bakımından 1. sırada yer alıyorlar.

Bir kullanıcı aradığını yazarken eli direkt olarak .com yazmaya gider çünkü insanların beynine kodlanmış durumdadır. O yüzden daha çok tıklanmak  için .com diyoruz ama elbette ki bir tavsiye. Fakat .com uzantısını edinemezsiniz ikincil olarak .net uzantısını tavsiye ederiz.

# Domain nasıl alınır konusuna geçmeden üçüncü olarak dikkat etmemiz gereken ise alan adımızı kısa  tutmamız gerektiğidir. Peki neden kısa tutmalıyız? Kısa isimler akılda kalıcıdır çünkü. Çok basit bir cevap oldu değil mi? Ama gerçekten şöyle bir adda siteniz olsa okuyucular bir daha gelir mi ya da sitenizi hatırlar mı acaba www.sagliktauyulmasıgerekenyirmikural.com “Bu ne be” dediğinizi duyar gibiyim evet siteniz böyle uzun adlarla oluşturulursa  okuyucularda böyle diyecektir. Bu yüzdendir ki alan aldı alırken “akıcı, akılda kalıcı, kısa adlar” almaya dikkat edelim.

Mümkünse hatta kısaltmalar dahi kullanabiliriz.

# Dördüncü olarak dikkat etmemiz gereken konu yasal olarak uymamız gereken kurallardır. Bir markanın adını farklı bir uzantıyla ya da hiç alınmamışsa direkt olarak almak başınızı derde sokabilir yani sizi uğraştırır ki zaten sizin özgün isimlerle sitenizi açacağınızdan şüphemiz olmadığı için bu kurala bu kadar söz yeter diye düşünüyorum.

# Beşinci olarak dikkat etmemiz gereken ise site adınızın daha görülür görülmez okuyucuya fikir vermesini sağlamasını için gereken özeni göstermektir. Aslında ilk kuralda biraz değinmiştik özgün olmak ve konuyla alakadar bir adla sitemizi açmanın önemli olduğunu. Burada söylemek istediğimiz bir kelimenin insana verebileceği güçlü çağrışımların etkisini kullanabilmektir. Örneğin güncel olayları anlatan bir site açacaksanız güncel kelimesini kullanmak yazılarınızı ve sitenizi aynı bağlamda kılacak ve daha uyumlu bir görünüm kazanacaktır. Bir örnek daha vereyim herşey yerine oturacaktır.

Tarihsel olayları anlatan bir site açacaksınız ve alacağınız alan adı www.tarihiolaylar.com olması gibi.

# Sitenizi hangi dilde kullanacaksanız o dilde bir alan adı almaya dikkat edin. Türkiye’de bu işi yapacaksanız ve içeriğinizi Türkçe olacaksa alan adınızın Türkçe olması elbetteki en makul olanıdır. Yukarda verdiğim örnekte www.domainnasılalınır.com mesela böyle bir site açtığınızda sitenizin içeriği Türkçe ise bu normal olandır fakat sitenin adını www.howtobuyadomain.com yaparsanız ulusal arayıcılar arama motoruna “domain nasıl alınır” yazdığında sizin siteniz değil Türkçe alan adıyla oluşturulmuş siteler karşısına çıkacaktır. O yüzdendir ki hangi dilde site açacak isek o dilde bir alan adı almaya dikkat ediyoruz.

 !!!  Son olarak her ne kadar domain kayıt edici firmalar Türkçe karakterler ile (ı,ğ,ü,ş,ö,ç) domain almanıza izin veriyor olsada Google türkçe karakterleri okuyamadığından onları bir kod olarak görmektedir.

Yani siz çağla.com‘u kayıt edebilirsiniz hatta çağla.com yazdığınızda sitenize de girebilirsiniz ancak google bunu xn-ala-1la5z.com şeklinde görmektedir.

Türkçe karakterli domainler
Domain nasıl alınır – Türkçe Karakter

Bu ne demek?
Bu şekilde bir domain alırsanız google tarafından sıralamaya alınmanız çok zorlaşacaktır. Çünkü domain isminiz google için sadece kodlardan oluşan bir kelime gurubu olarak görünecektir. Kesinlikle tavsiye etmediğim bir yöntem arkadaşlar.

Bunların yanı sıra Türkiye’ye özel domain uzantısı bulunmakta (“com.tr”), bu uzantıyı kullanarak da domain alabilirsiniz. Örnek: www.google.com.tr Bunu özellikle bir şirket açacak kişilere tavsiye ederim. Çünkü ülkeye ait domainleri almak için (Türkiye’den bahsediyorum) domain almayı planladığınız isimle vergi veriyor olmanız veya o domaine ait bir patent başvurunuzun olması gerekli.

Domain Alımı Özeti

1) Site adı ve sitenin konusu uyum içerisinde olmalıdır. Hangi konuda site açılabilir henüz karar vermediyseniz: popüler blog konuları, para kazandıran blog konuları , en çok okunun blog konuları , en çok tıklanan blog konuları , ilginç blog konuları yazılarıma bakabilirsiniz.

2) Siteniz için hangi uzantıyı kullanacağımıza karar vermelisiniz.

3) Alan adını olabildiğince kısa tutmamız gerekli. Bu konuda blog isim önerileri yazım işinize yarayacaktır. Domaininiz için örnek isimleri inceleyebilirsiniz.

4) Ticari markaların alan adlarından kaçınmak çok önemli.

5) Site adının siteyi içeriğini anlatabilmesine dikkat etmek gerekli

6) Site diline göre alan adı edinmek hatırlanma ve seo açısından önemli.

7) Türkçe karakterli domain kullanmamak seo açısından önemli.

Site açarken alan adı alımında dikkat edilmesi gerekenleri inceledik şimdi bir de  olan SEO-Domain ilişkisine bakalım.

SEO-Domain İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir?

Arama Motoru Optimizasyonu yani Google yazılanları nasıl algıladığı ve sunduğunu gösteren bu yapı aynı zamanda sitenizin adınıda aynı şekilde algılayıp, sunuyor. Google’da ilk sayfada çıkmak ziyaretçilere ve okuyuculara ulaşmak için çok önemli.

Bu yüzdendir ki alan adı alırken dikkat etmemiz gereken konulardan biri de SEO uyumudur.

Bu konuda şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Yukarda belirttiğimiz kurallardan biri burada da geçerlidir.Alacağımız alan adı akılda kalıcı ve kısa olmalıdır.
  • Alan adımızın içerisinde mutlaka bir anahtar kelime olmalıdır. Sitenizi anlatan bir kelime yani.
  • Alacağımız alan adının iki kelimeden fazla olmaması burada dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan biridir.
  • Mutlaka önceden kullanılmamış yani özgün bir alan adına sahip olunmalı.
  • Alacağımız adının içerisinde tire(-), nokta(.), ayraç ( ) gibi karakterler bulunmaması daha iyi olur. Zaten tire (-) işareti haricindekilere domain kayıt firması izin vermeyecektir. Kısaca kelimelerin birbirine bitişik olması google ve sitenize gelen ziyaretçiler açısından daha iyi olacaktır. Tire (-) ile ayrılmış domainler kaliteden uzak olduklarından bu tür bir domaini seçmemenizi öneririz.

En Uygun Fiyata Domain Nasıl Alınır?

Domain almak ve site kurmak düşündüğünüz kadar zor değil. Sadece yukardaki belirttiğim kurallara dikkat etmeniz gerekmekte. Nasıl blog açılır adlı yazımda hem domain hem de hostu bir arada kampanyalı olarak nasıl alacağınızı anlattım. Bu adımları takip ederek hostunuzu da  domaininizi de alabilirsiniz.

Ben domain almak istiyorum diyenler için en uygun fiyata domain nasıl alınır çok detaylı bir şekilde anlatımı takip edebilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir