Bir süredir tüm detaylarıyla ele almadığımız bir konuya değinmenin zamanı geldi. Yeni bir blog açmak istiyor fakat bu konuda henüz yeterli tecrübeniz olmadığını düşünüyorsanız bu yazımın sizler için faydalı olacağını düşünüyorum. Blog açmadan önce düşünmeniz gereken 5 şey hakkında detaylı bir değerlendirmeye yer vereceğim bu yazıda; sıfırdan profesyonel bir blog yönetimine kadar her aşama hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bir blog oluşturmak, kafanızı kurcalayan ve üzerine birçok düşünce kurduğunuz bir konuysa ve nereden başlayacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız; bu yazıda sizlerle paylaşacağım bilgiler sayesinde sevdiğiniz & keyif alacağınız bir blog yaratmanın yanı sıra sizi severek takip edecek bir kitle oluşturmanın da detaylarını paylaşacağım. Bu süreçte aklınızda tutmanız ve uygulamanız gereken bazı şeyler var.
Yeni Blogunuzu Açmadan Önce Düşüneceğiniz 5 Şey
Blog Konusu
Blogumun konusu sonsuza dek yazmak istediğim mi, yoksa zorla yazmak için uğraşacağım bir konu mu olmalı?
Çoğu zaman belirli bir konu üzerine bir blog açılır ve aylarca belki de yıllarca bu konu üzerine içerikler üretilir. Belirlemiş olduğunuz bir konu üzerine 5 yıl aralıksız yeni içerikler oluşturmanız, üretmeniz gerekebilir. Bu gerçekten başarması güç bir seçimdir. Aradan geçen 5 yıl sonunda ardınıza baktığınızda birbirinin kopyası, benzer içeriklerden oluşmuş bir çöplük & kopya makalelerle karşılaşabilirsiniz.
Bu nedenle yalnızca belirli bir ürün ya da konu üzerine içerik üretilebilecek bir blog yerine bir kategori belirlemeniz daha doğru olacaktır.
Yani iPhone 12 Pro üzerine bir blog açarsanız aradan 1 yıl geçmesiyle birlikte piyasaya sürülecek iPhone 13 Pro sizin tüm sayfanızın değerini yerle bir edecektir. Fakat bunun yerine iPhone telefonlar üzerine açacağınız bir blog hemen hemen her yıl yeni içerikler üretmenize imkan tanıyacak ve sürekli gündemde kalmayı başaracaktır.
İlk blog deneyiminiz için benim şahsi tavsiyemi dinlemek isterseniz eğer; Kişisel bir blog açarak başlayabilir ve hedef kitlenize ulaşana kadar her konuda yazı yazabilirsiniz. Belirli bir konuya bağlı kalmadan, birçok konu arasında özgürce geçiş yapabilirsiniz.
*Önemli olan, neye değineceğiniz ve nereden başlayacağınızdadır esasında. Bu konuda size bir rehber olarak tavsiye edebileceğim yazı WordPress site kurmak adlı makalem.
Nelere değinebileceğiniz ile ilgili aşağıda yazdığım birkaç makaleyi incelemenizi tavsiye ederim.
101 Farklı Blog Konuları
Popüler Blog Konuları
En Çok Tıklanan Blog Konuları
İlginç Blog Konuları
Para Kazandıran Blog Konuları
Sizin fikriniz uzun ömürlü mü? Yoksa bir B Planı var mı?
Teknik yönler
Bana ulaşan ve yorum yapan birçok kişiden anladığım kadarıyla teknik yönler birçok kişinin gerçekten gözünü korkutmayı başarmış. Fakat, aşağıdaki listeden korkmanıza hiç mi hiç gerek yok. Sizin için bir blog açmadan önce dikkat etmeniz gereken teknik yönler hakkında mümkün olduğunca basit bir liste oluşturmaya çalıştım. Bu listenin büyük bir bölümü zamanla tamamlanacağı için kendinizi sıkmanıza da hiç gerek yok.
Kafanızda her şeyin yerli yerine oturmasını beklemektense bir blog açarak işe başlayabilirsiniz.
Blogunuzu hayata geçirmenizi takip eden süreç kafanızdakileri birçok düşüncenin rayına oturmasını sağlayacağından eminim. Yine de sizler için hazırladığım bu listeye bakmanızda fayda var.
Bu arada blog açma tekniklerinin adım adım talimatlarını istiyorsanız, burada oldukça kapsamlı bir rehber hazırladım: Blog Nasıl Açılır. Yeni başlayan arkadaşlar, daha fazla bilgi için sayfayı inceleyebilirsiniz.
- Hosting: Hangi şirketle işe başlayacaksınız? Ne kadar para harcamanız gerekiyor? Blogunuz için belirli koşulları göz önüne alacaklar mı? Yükleme süresi ve özel sunucular gibi şeyler önemlidir; sizinle alakalı olduğunu düşündüğünüz tüm bilgileri bulabileceğinizden emin olun.Bu konu için en iyi hosting sitesini veya en iyi hosting firmaları yazını incelemenizi tavsiye ederim. Genel olarak hosting seçimi hakkında fikir sahibi olmanızda ciddi bir etkisi olacağından eminim.
- Platform: Artık WordPress ve Blogger arasındaki ölümlü mücadele değil, ikisinin karışımının kullanıldığı, pek çok seçenek var bugünlerde. Gelecekte kendi ürününüzü satacak mısınız ve bu nedenle de e-ticaret kabiliyetine sahip bir platforma bakmanız mı gerekiyor? Basit anlamda hayata geçirilecek çevrim içi bir günlük Blogger’da iyi çalışabilir ya da daha fazlasını isteyenler; ben özgür olmak istiyorum diyenler için WordPress‘le yola devam edebilirsiniz.
- Domain: İlk olarak, düşünmeniz gereken çok önemli bileşenlere sahip olduğu için Alan adınızı seçerken dikkat edilecek birkaç şey var. Bunlar; Kendi alan adınızı alacak mısınız? (Domain nasıl alınır yazısı işinize yarar, inceleyin lütfen), Başka herhangi birinin bu alan adı veya benzeri var mı? Hangi şirket aracılığıyla satın alacaksınız? gibi sorulardır. Bu konuda web sitesi domain önerileri ve blog isimleri yazıları işinizi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır.
- Tasarım: Web sayfalarını nasıl tasarlayacağınızı biliyor musunuz yoksa bir tema mı alacaksınız? Kendiniz kuracak mısınız yoksa bir başkasına mı kurdurmayı düşünüyorsunuz? Onu standart olarak mı bırakacaksın yoksa biraz kendine özel düzenlemeler yapacak mısın? Yeterli alan, kolay navigasyon ve net bir düzen var mı? Tasarım konusunda wordpress nasıl kullanılır yazısını incelemeniz yeterli olacaktır. Adım adım bir wordpress site nasıl düzenlenir öğrenebilirsiniz.
- E-posta adresi: Blogunuza hosting yoluyla bir e-posta adresi almıyorsanız, hangi platformu kullanacaksınız? Blog adınız olacak mı? Ya sizin kendi adınız alınmışsa (benimki gibi)? Alternatiflerin içine girmek yerine neler olabileceği hakkında iyice düşünün ya da profesyonel bir sunum olarak tasarlanmış olan, o kadar da büyük olmayan bir e-posta adresiyle yola devam edebilirsiniz.
- Yapı: Blog düzeniniz nasıl görünecek? Yazacağınız alanlar hangileri, çeşitleri neler? Başta video yapacak mısın? Görseller önceliğiniz mi?
- Eklentiler: Sitenizin ne tür işlevsellik kazanmasını istiyorsunuz? Bir Instagram widget’ı mı? Bir e-posta kayıt formu mu? Bir spam filtresi mi? Yorum sistemi mi? Yazdırılabilir tarifi kartları? Kolay SEO? Seçenekler oldukça sınırsızdır, ancak kötü bir eklenti sitenizi hatalarla veya daha kötüsü – kötü amaçlı yazılımla doldurabilir. Araştırmanızı yapın ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan eklentileri kullanın ve onları güncel tutun. Bu konuda wordpress eklentileri kategorimi inceleyebilirsiniz.
- Sosyal Medya Hesapları: Sanırım günümüzde sosyal medyanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmeme gerek yok. Ancak hangilerinin sizin için en yararlı olacağını düşünün ve blog adınızı sosyal platformlarda güvence altına alın. Hepsini düzenli olarak kullanmak zorunda değilsiniz, ancak hedef kitlenizi düzenli olarak kullandığınız platformlara yönlendirin. Bu şekilde sosyal medya ile site hiti arttırmak mümkün olacaktır. Tüm sosyal platformlar üzerinde var olmanız en iyisidir. Bu şekilde site hitinizi arttırabilirsiniz. Bunları sitenizde nasıl görüntüleyeceksiniz? Okuyucularınız sizi nerede bulacaklarını biliyorlar mı?
- Görseller: Resimleriniz ne kadar geniş olacak? Bir kaydırıcıya ihtiyacın var mı? Blog profil resminiz nasıl olacak? Web için optimize edilmiş mi, sunucu kaynaklarınızı yoruyorlar mı? Bunun için ücretsiz stok fotoğrafları veren siteleri inceleyin.
- Güvenlik: Sitenizi bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı nasıl koruyabilirsiniz? Bu saldırıları nasıl önleyebilirsiniz? Hosting firmanız ne tür bir koruma sağlamaktadır? Güvenlik açıklarınızı tam anlamıyla öğrenmek için wordpress güvenlik önlemleri ve en iyi wordpress güvenlik eklentisi makalelerini okuyun.
- Yedeklemeler: Varsayalım ki; Blogunuz birdenbire kaybolursa ne olur? Ya blog sayfanız Hacklenirse? Peki, kötü niyetli bir eklenti tarafından ele geçirilebilir mi? Sitenizin tamamını yeniden doldurmanız gerekiyorsa, bunu yapmanız için gerekli bilgiyi nereden bulabilirsiniz? Yedeklemeler ve yedekleme eklentileri üzerine araştırmalarınızı yapın. WordPress yedekleme eklentisi kurarak işinizi basitleştirin.
- Spam filtreleri: Sitelerine geri dönüş yapmaya çalışan botların miktarını nasıl azaltacaksınız? Genel WordPress Jetpack veya başka bir şey kullanacak mısınız?
- E-posta toplama: Bir e-posta listesi oluşturacaksanız, okuyucularınızın e-postalarını nasıl yakalayacaksınız? Bir bülten oluşturacak mısınız? Toplanan e-posta adreslerini nerede saklayacaksınız? Bu işi sizin yerinize yapan wordpress abonelik eklentileri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Markalaşma
Henüz bir blog adı hakkında % 100 karar vermediyseniz, şimdi tam zamanı! Bloğunuzun adının tam olarak ne olması gerektiğini biliyor olabilirsiniz ama mükemmel bir blog adı bulmak için biraz daha beyin fırtınası yapmakta fayda var diye düşünüyorum.
Temel pazarlama ipuçlarını dikkate alın:- Adı kolay hatırlanabilir mi?
- Dilin dışına çıkıyor mu? (yabancı kelimeler içeriyor mu?)
- Önemli olması için yeterince farklı bir şeye sahip mi?
- İyi bir URL oluşturuyor mu? (“Pırıltı” kelimesini blog ismi olarak kullanacağınızı düşünelim. Bunu domain olarak yazdığımızda pirilti.com olarak yazılmakta. Yani iyi bir URL görünümü oluşturmamakta)
- İçinde anahtar kelimeler var mı?
- Kendinizi bir yıl içinde bu isme sahip olmaktan mutluluk duyar mısınız? Ya da 5 yıl sonra?
Aklınızda belirli bir logo veya renk düzeni var mı? Blogunuzun başlığı, insanların gördüğü ilk şeydir – bir grafik üzerinde çalışıyor musunuz? Yoksa sadece metin mi olacak? Bu markalaşmayı sosyal medyada mı, yoksa kendinizin bir profil resminde mi kullanacaksınız?
Markalaştırma şekliniz görsel olarak nasıl temsil edildiğinizdir ve gelecekte kesinlikle değiştirebilmenize karşın şu anda sizi hangi adın / sıfatın daha iyi tarif edeceği hakkında fikir sahibi olmalısınız.
Çevre
Bir blog okuyucusuz hiçbir şeydir – sitenizi ziyaret etmeleri ve blogunuzun başarılı olması için onunla etkileşime girmeleri gerekir.
Yazmak çok cazip geliyor ve bu umutla insanlar blogunuzu buluyor, ama oturup bu insanların gerçekte nerede olabileceği hakkında bir beyin fırtınası yapmalısınız ve onların ne istediğini onlarla buluşturmanız gerekiyor.
Pinterest veya LinkedIn‘e ilgi duyuyor musunuz? Hedef kitleniz Facebook gruplarında mı yoksa çevrimiçi forumlarda mı olabilir? Demografik özellikleri nedir? Aynı alan içinde okuyabilecekleri başka bloglar var mı? Kendi gibilerini nerede bulabilirler?
Kiminle konuştuğunuz ve ne söylemeniz gerektiğini hedef kitlenize endeksli daraltmaya çalışmak gerçekten iyi bir fikirdir. Sıklıkla, ton ve konu içeriğinde belirli bir yapı sağlamak için bir okuyucu profili (veya birkaç!) oluşturmanızı öneririm. Ardından, ideal okuyucunun nerede dolaştığını bulun ve oradaki varlığı zenginleştirin.
Blogunuzu okuyanları bulmanın önemli bir kıstası da, kim olduklarını ve nerede olduklarını bilmenizdir.
Motivasyon
Niyetinizi bilmek veya blogunuzu yazmaya motive eden şeyleri anlamak çok değerlidir.
Neden bir blog başlattın? Amaç ne? Seni nereye götürmesini istersin?
Bilgisayarı açtığınızda, dünyanın gözü önünde yazacaklarınızı görmek için yazmaya başlamanızın nedenini araştırın ve bulun. Nasıl sorusunu (içeriği nasıl yaratmayı ve okuyucularla nasıl etkileşim kurmayı planladığınızı) ve neyi sorusunu (içeriği ve neyi paylaşmayı düşündüğünüzü) kendinize sorun!
Blogunuz ve konusuyla ilgili heyecanınız varsa, iş, aile ve çevre ilişkileriniz için uygun saatleri bulmak daha kolay olacaktır. Blogunuz hakkında tutkulu iseniz, kimse bunu okumaz gibi hissettiğiniz zamanlarda bile yazmaya devam etmek daha kolaydır. Bloglama nedeniniz konusunda tutkulu iseniz, o zaman haftada birkaç saat çalışmanıza rağmen blog yazarak para kazanmak sıkıntı olsada, bu işten sıfır dolar para kazandığınızda da yılmazsınız!..