Sidebar, site iskeletinin bir parçasıdır. Sağda veya solda görebildiğimiz ve içerik bölümünü takip eden bir bölüm olan sidebar, doğru kullandığınızda yüksek verim alacağınız bölümlerdendir. ”Sidebar Alanı Nedir?” sorusunun cevabını detaylarıyla merak ediyorsanız, bu sorunun cevabını WordPress’i baz alarak vermeye çalışacağım.
WordPress Sidebar Nedir?
Burada soracağınız soru ”web sidebar nedir?, page sidebar nedir?, html sidebar nedir?, blogspot sidebar nedir?” gibi sorular da olsa cevap değişmeyecek. Sidebar, makaleye başlarken de dediğim gibi içerik kısmının sağında veya solunda bulunan bir sütundur. Aşağıdaki taslak örnekleri ile daha iyi anlayacağınızı umuyorum.
Yukarıdaki taslak sayesinde sidebar, kafanızda daha rahat oturacak. Hatta sağ tarafta blogacmak.com sidebar kısmını da inceleyebilirsiniz. Peki, sidebar en verimli şekilde nasıl kullanılır?
WordPress Üzerinde Sidebar Özelleştirmesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu söyleyeyim, WordPress üzerinde sıfırdan sidebar yapımı için uğraşmanıza gerek yok. Neredeyse temaların tamamı sidebarı mevcut bir şekilde geliyor ancak bu sidebarı özelleştirmek tamamen size kalmış. Kullanıcı deneyimine göre çeşitli bileşenleri bu sidebara ekleyip çıkarabiliyorsunuz.
WordPress üzerinde temanızın sidebar kısmını özelleştirmek için ”Görünüm > Bileşenler” yolunu izlemeniz gerekiyor. Sizi karşılayan sayfada sidebar kısmınıza ekleyebileceğiniz bileşenleri görebileceksiniz. Aynı şekilde temanız destekliyorsa footer (sitenizin alt bölümü) kısmına da bileşen ekleyebilmek mümkün.
Bu bölümde temanıza özel bileşenleri görebileceğiniz gibi, varsayılan WordPress bileşenlerini de görebilirsiniz. Örneğin ”Bimber” ile başlayan bileşenler temanın kendi özel bileşenleri. Bir bileşeni istediğiniz alanda göstermek için sürükle-bırak yöntemini kullanabilirsiniz. Onun dışında üstüne tıklayıp ekleyebileceğiniz yeri de seçmek mümkün.
Sidebar’a Eklemenizi Tavsiye Ettiğim Bileşenler
Aşağıda listeleyeceğim bileşenlerin bazıları varsayılan olarak WordPress’te bulunsa da geri kalanlar için eklenti ya da tema desteği gerekebilir. Yine de genel bir tavsiye olarak kabul edip okumanızı tavsiye ederim. Kullanıcı deneyimine uygun tavsiyelerde bulunacağım.
- Son Yazılar: Sitenize gelen trafiğin pek çoğu arama motorlarından geleceği için, ziyaretçilerinizin pek çoğu ana sayfanıza tıklayıp son yazılarınızı görmek istemeyecek. Onlara daha pratik bir çözüm sunmak için, son yazılarınızı sidebar kısmına ekleyebilirsiniz. İlgi çeken yazılar olması dahilinde ziyaretçi onları da okur ve bu da ziyaretçinin sitenizde kalma oranını arttırırken hemen çıkma oranını düşürür.
- E-Mail Abonelik Formu: Öncelikle henüz mail abonelik sistemi oluşturmayı bilmiyorsanız ”WordPress E-Mail Aboneliği Oluşturma” makalemi okumanızı tavsiye ederim. Mail sistemini oluşturduktan sonra sidebar kısmına bir e-mail abonelik formu koyabilirsiniz. Yazılarınızı beğenen ve yeni yazılardan haberdar olmak isteyen kullanıcılar için oldukça pratik bir çözüm olacaktır.
- Popüler Yazılar: Son yazılarla aynı mantıkta düşünebilirsiniz, hatta daha efektifi olarak değerlendirilebilir. Popüler yazılardaki yazılar genelde çoğu kişinin ilgisini çekeceği için ziyaretçiyi site içinde bir tura çıkarabilirsiniz.
- Reklam Bannerı: Eğer sitenizden sponsorlu reklam satışı yapmak istiyorsanız (blog yazarak para kazanma makalemde bahsettiğim yöntemlerden biriydi) sidebar, en uygun reklam yayınlama yerlerinden biridi. Aynı şekilde Google Adsense ile para kazanmak için de kullanabilirsiniz.
- Sosyal Medya Widgetları: Sosyal medyadaki takipçilerinizi arttırmak için sosyal medya sitelerinden elde edebileceğiniz widget kodlarını sidebara ekleyebilirsiniz.
Bu ve bunun gibi bileşenler, sitenizin kullanıcı deneyimini arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Sidebar Nasıl Kaldırılır?
Sidebar’ı kaldırmak için kullandığınız temanın içerik modunu full-width (tam genişlik) olarak belirleyebilirsiniz. Premium WordPress temalarında bu opsiyon sunuluyor ancak eğer temanız böyle bir seçenek sunmuyorsa kaldırmanız epey zor.
Sidebar Ne Demek?
Sidebar, Türkçe çevirisi ”yan bar” olan bir kelime ki sidebarın kendi anlamını tam olarak karşıladığı konusunda herkes hemfikirdir.
Sidebar için Sadece WordPress’in Bileşenlerini mi Ekleyebilirim?
Elbette hayır, sidebar için özel bileşenleri size sunan pek çok eklenti ve tema mevcut. Bunları araştırabilirsiniz.
Umarım bu makale, ”Sidebar Nedir? Sidebar Nasıl Kullanılır ve Özelleştirilir?” gibi konularda size yardımcı olmuştur. Sorularınızı ve görüşlerinizi yorum kısmından rahatça yazabilirsiniz.