Videolu Anlatımlar

Backlink Satarak Para Kazanmak – Nasıl?

Backlink satarak para kazanmak

Backlink satarak para kazanmak bir blog (website) sahibi için olmazsa olmaz para kazanma yöntemlerinden biridir. Birçok insan; web sitesini kurarken, potansiyel bir internetten para kazanmak düşüncesini aklında bulundurur. Bunu nasıl yapacaklarına dair fikirleri olsun ya da olmasın, bu düşünce akıllarında bulunur. 

Bu potansiyel düşünceyi gerçeğe dönüştürmek için uygulayacağınız pek çok yol vardır. Web sitesinden backlink satarak para kazanma yöntemi de bunlardan biridir. 

Sitenizi oturtunca adeta pasif gelir gibi gelir elde edeceğiniz bu yöntem, doğru bir siteyle size güzel paralar kazandırabilir. Gelin nasıl ilerleyeceğimize bir göz atalım. 

Neden Backlink Satın Alıyorlar ? 

Rehbere girmeden önce çok kısa buraya değinmek istiyorum. Backlink satış piyasası genelde hep aktif olan bir piyasa. 

Sebebini hiç merak ettiniz mi? 

backlink satın almak

Google, eskisi kadar olmasa da backlinklere hâlâ önem veriyor. Kaliteli backlinklere sahip olan siteleri, arama sorgularında üst sıralara atıyor. Bu da, ilgili siteye organik trafik olarak geri dönüyor. Başka bir makalede daha detaylı olarak açıklarım ama şimdilik bu bilgi gayet açıklayıcı. 

Web Sitesinden Backlink Satarak Nasıl Para Kazanılır?

Sitenizden satacağınız backlinkler için, temelde 2 opsiyona sahipsiniz: Ya linki direkt çıkarsınız, ya da bir yazı içinden link çıkarsınız. Yazı içerisinden çıktıklarınız tanıtım yazısı olarak adlandırılır. Direkt link şeklinde çıktıklarınız ise yerine göre footer veya sidebar backlink olarak adlandırılır. 

Tanıtım Yazısı Satarak Para Kazanma

Tanıtım Yazısı Satarak Para Kazanma
Backlink Satarak Para Kazanmak – Tanıtım Yazısı

Tanıtım yazısını uzun uzadıya tanımlamama gerek yok diye düşünüyorum. Adı üstünde tanıtım yazıları; bir siteyi, bir hizmeti tanıttığınız yazılardır. Bu tanıtım içeriğinden de ilgili siteye backlink çıkarsanız, tanıtım yazısı yardımıyla backlink çıkmış olursunuz.

Ancak tanıtım yazılarını yazarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var:

  • Metin belirli bir uzunlukta olmalı. Bolca link içeren kısa içerikler, Google tarafından spam olarak etiketlenmektedir. Minimum 300-400 kelimelik bir metin idealdir. 
  • Yazıdan çıktığınız link sayısına dikkat etmelisiniz. Ortalama sayı 3 civarıdır. Bu sayı her ne kadar metin uzunluğuna göre değişecek olsa da, yoğun bir link çıkışından uzak durun. Doğal akışa uyarak yeri gelince link çıkın. 
  • Çıktığınız linkin dofollow mu nofollow mu olduğuna dikkat edin. Dofollow linkler, sitenizin itibarını link verdiğiniz site ile paylaştığınız linklerdir. Nofollow linklerde ise bu durum söz konusu değildir (Bu, nofollow linkler faydasız demek değildir). O nedenle, belli istisnalar dışında çoğu anlaşma dofollow linkler için yapılır.
  • Tanıtım yazısı sattığınız siteye dikkat edin. Sonuçta, o siteyi tanıtan içeriği kendi sitenizde yayınlayacaksınız. İllegal sitelerin tanıtımından uzak durun. 
  • Yayınladığınız metnin, eğer siz yazmıyorsanız, özgün olup olmadığına dikkat edin. Anlaşma yaptığınız kişi, aynı metni onlarca siteye dağıtmış olabilir. Bu da, Google’ın size kopya içerik damgası yapıştırmasına sebebiyet verebilir. 
  • Sitenizle uzaktan yakından alakası olmayan sitelerin tanıtım yazısını yayımlamayın. Bu sizin sitenizin konu bütünlülüğünü bozacağı gibi, karşı tarafa da pek fayda sağlamaz. 

Tavsiye: Wordpress’de nofollow linklerin nasıl ekleneceğini bilmiyorsanız, wordpress nofollow link ekleme konulu makaleme göz atabilirsiniz. 

Footer veya Sidebar Link Satarak Para Kazanma

Bu bölüm, tanıtım yazısına göre çok daha pratik ve anlaşılır. İsimlendirmesinin linki çıktığınız yere göre yapıldığını söylemiştim. Piyasada ağırlıklı olarak footer link ilanları gezse de, zaman zaman sidebar link ilanları görmek de mümkün.

Footer veya Sidebar Link Satarak Para Kazanma
Backlink Satarak Para Kazanmak – Footer Link

Dipnot: Bilmeyenler için footer, sitenin alt bölümü. Sidebar ise yan bölümü.

Tanıtım Yazılarından Farkı Ne ? 

‘’Sonuçta ikisinden de backlink veriliyor, farkı ne ?’’ gibi bir soru sorarsanız size hak veririm. Şöyle bakınca benzer gibi dursa da, aralarında ciddi farklar var. 

Önce tanıtım yazısına bakalım: Siteyi tanıtan bir yazı ve 3-5 link. Bu kadar. O siteye tanıtım yazısı sayfanız harici herhangi bir sayfanızdan link vermiyorsunuz. 

Şimdi footer/sidebar linklere bakalım. Örneğin, footer bölümüne linki ekliyorsunuz. Peki sadece 1 sayfadan mı link vermiş oluyorsunuz ? HAYIR. 

Sitenizdeki TÜM sayfalardan o siteye link çıkmış oluyorsunuz çünkü her sayfada aynı footer bulunuyor. Bu durum aynı şekilde sidebar için de geçerli (Tüm sayfalarınızda sidebar kullanıyorsanız).

Bir diğer fark ise fiyat politikası. Tanıtım yazıları ömürlüktür ve ücret tek seferlik alınır (belli istisnalar harici). Footer/Sidebar linklerde ise fiyat politikası aylık olarak ilerler. Anlaştığınız kişiden X aylık bir ücret alırsınız ve süresi bitince linki kaldırırsınız. 

Bunlara ek olarak, footer/sidebar link satışlarında dikkat etmeniz gereken durumlar şunlar: 

  • Anlaşma yaptığınız sitenin yasallık durumunu kontrol edin.
  • Dofollow/Nofollow kontrolünü yapın.
  • Linkin görünürlüğünü kontrol edin. (Bazı kişiler, linkin rengini site arkaplanı ile aynı yaparak etkisini azaltıyor, etik bir hareket değil)
  • Linki ilk eklediğiniz tarihi bir yere not edin. Anlaşma süresini de göz önünde bulundurarak takibinizi yapın.
  • Linkin bitiş tarihi yaklaşınca, anlaştığınız kişiye haber verin. Linki birden silmek, anlaştığınız sitenin SEO performansına zarar verebilir. 

Backlink Satımında Dikkate Alınan Kriterler

Müşteriler, backlink alacakları sitede belli başlı özelliklere dikkat ederler. Backlinkleri satmak için bu kriterleri karşılamalısınız. Bunları basitçe şu şekilde sıralayabilirim: 

  • Sitenin günlük ziyaretçi sayısı
  • Sitenin yaşı
  • Sitenin içerik sayısı
  • Site kategorisi
  • Sitenin ‘’DA/PA, DR/UR, TF,CF’’ ve Alexa değerleri

Site ile İlgili İstatistikler

Bu istatistikler, backlink satımlarında en başta dikkate alınan istatistiklerdendir. Genelde sitenizin yaşı, günlük ziyaretçi sayısı ve içerik sayısı başı çeker. Backlink satmanız için, sitenizin ortalama 1 yıllık olması, günlük ziyaretçi sayısının yeterli olması ve içinde tek tük içerik olmaması gerekir.

Buna ek olarak, backlink satacağınız kişinin sitesi ile sizin siteniz arasındaki kategori uyumu çok önemli. Hiç kimse, bir doktor sitesine bir inşaat sitesinden link almak istemez. Backlinklerdeki alaka düzeyi Google tarafından da dikkate alınır.

Temel mantık şu: kendi kendinize yeten bir site olun ki başka sitelere backlink desteği verme konumuna gelin. Bu mantık çerçevesinde istatistiklerinizi geliştirirseniz daha başarılı olursunuz. 

Sitenin Analiz Aracı Değerleri 

MOZ, Ahrefs, Alexa, Majestic gibi SEO analiz araçları; sitelerin otoritesini kendi puan sistemlerinde hesaplayarak kullanıcılara sunar. Bu otorite puanları, backlink alan kişiler tarafından da değerlendirilir. O nedenle bu araçlardan yüksek bir puan almak satışlarınız için önemlidir. 

MOZ 

DA/PA olarak gördüğünüz değerler, MOZ analiz aracının değerleridir. 

Domain Authority (Domain Otoritesi), ana sayfanıza gelen backlink kalitesinin ortalama bir değeridir. 

Page Authority (Sayfa Otoritesi), ana sayfanız haricindeki sayfalara gelen backlinklerin ortalama bir değeridir. 

Analiz adresi: https://moz.com/free-seo-tools adresinden analiz yapabilirsiniz. Ücretsiz sürüm olduğu için şöyle genel bir bakış atmanız mümkün. Daha detaylı veriler için üyelik planlarına göz atmanız gerekli.

Ahrefs

DR/UR değerleri de Ahrefs analiz aracına aittir. Bu terimler, Domain Rating ve URL Rating olarak açılır MOZ’un DA/PA’sı ile aynı çalışma mantığına sahiptir. 

Analiz adresi: Ne yazık ki Ahrefs’de ücretsiz sorgu seçeneği bulunmuyor. Ahrefs planlarından birini satın alıp öyle sorgu yapmanız gerekli. 

Bilgi: Ahrefs botları, MOZ botlarına göre daha hızlı olduğundan dolayı daha çok backlink yakalıyor. Bu nedenle, DR/UR, DA/PA’ya göre daha gerçekçi sonuçlar sunuyor.  Yaygınlık bakımından ise DA/PA ikilisinin piyasada daha yaygın olduğunu söyleyebilirim.

Majestic

Majestic için ise TF/CF ikilisini görüyoruz. 

Trust Flow, sitenin sahip olduğu backlinklerin kalitesinin bir göstergesi diyebilirim. Kaliteli sitelerden backlink aldıkça,backlink sayısına bağlı olmaksızın TF değeriniz artar.

Citation Flow; Trust Flowun aksine, sitenin backlink sayısıyla doğru orantılı olarak artan bir değer. 

Analiz adresi: https://majestic.com/reports/site-explorer adresine gidip analizinizi yapabilirsiniz. Yine bazı analizleri premium üyeliğe sahip olmadığınızdan dolayı göremeyeceksiniz. 

Alexa

Muhtemelen içlerinde size en çok tanıdık gelen Alexa’dır. Alexa, web sitelerini ‘’ziyaret sayısı, ziyaretçilerin web sitesinde geçirdiği süre, hemen çıkma oranı’’ gibi metrikleri dikkate alarak sıralar.

Analiz adresi: https://www.alexa.com/siteinfo adresine giderek sorgunuzu yapabilirsiniz. Alexa sıralamalarınız dışında, genel bir trafik analizinizi görmeniz mümkün. Elbette premium üyelik satın alarak, analiz kapsamınızı arttırabilirsiniz. 

Her siteye bir ülke sırası bir de dünya sırası veren Alexa, backlink almak isteyenlerin kafasında fikir oluşmasına yardımcı olur. 

Ancak son zamanlarda dikkate alınma olasılığı azaldı. Nedeni ise çok kolay bir şekilde manipüle edilebilmesi. 

Hangi Platformlardan Backlink Satabilirsiniz ? 

Backlink satmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, size ilan için birkaç platform tavsiye edebilirim:

  • Sosyal medya
  • Webmaster forumları
  • Freelancer siteleri

gibi yöntemlerle web siteniz ile para kazanmanın yollarını deneyebilirsiniz.

Sosyal Medya ile Backlink Satarak Para Kazanmak

Özellikle Facebook’ta birçok webmaster ve SEO grubu bulabilirsiniz. Bu tarz gruplara katılın. Bir sitenizin olduğunu ve sitenizden backlink satışı yaptığınızı belirtin. Sitenizle ilgilenen kişiler size ulaşacaktır.

Daha sonra yapmanız gereken, site özelliklerini detaylandırmak ve fiyatı konuşmak. Bu arada sitenizin sosyal medya hesaplarını kullanarak da sosyal medyadan para kazanma olayına odaklanabilrsiniz.

Webmaster Forumları ile Backlink Satarak Para Kazanmak

R10, WmAracı gibi önde gelen webmaster forumlarında satış yapabilirsiniz. Bu forumlar, satış yapma ihtimalinizin en yüksek olduğu yerlerdendir. 

WmAracı üyelikleri dönem dönem açılmaktadır. R10’da ise davetiye sistemi mevcuttur, kayıt olmak için bir üyenin sizi davet etmesi gerekir. 

Freelancer Siteleri ile Backlink Satarak Para Kazanmak

Bionluk, Sadeceon gibi freelancer sitelerinden de backlink satışı yapabilirsiniz. 

Backlink satarak para kazanma amacınıza ulaşmak için yukarıdaki platformlar gayet yeterlidir. Eğer yabancı dilde bir siteniz varsa, yukarıdaki kategorilerin yabancı versiyonlarını kullanabilirsiniz.

Makalenin sonuna gelirken, backlink satma işinizi abartmamanızı tavsiye ediyorum. Abartarak sitenizi spama sürüklediğiniz takdirde, sonuç hüsran olur. Ara ara satış yapmak en idealidir, normal içerikleriniz ile tanıtım içerikleriniz arasındaki dengeyi kurmanız gerekir. 

Umarım, web sitesinden backlink satarak para kazanma ile ilgili kafanızda bir soru işareti kalmamıştır. 

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir