WordPresss 5.6 güncellemesi, 8 Aralık tarihinin erken saatlerinde yayınlandı. 2020 yılının son büyük güncellemesi olan bu güncelleme, pek çok yeni özellikle geliyor. Gelin birlikte göz atalım.
Bu makalede, yepyeni bir tema ile birlikte gelen 5.6 güncellemesi üzerinde duracak ve güncelleme sonrası, neleri denemeniz gerektiğinden bahsedeceğim.
WordPress 5.6 Güncellemesi ile Gelenler
‘’Twenty Twenty-One’’ Yeni Varsayılan WordPress Teması
WordPress; geleneksel olarak her yıl, o yılın adını taşıyan yeni bir tema yayınlar. Malumunuz 2022’ye gireceğimiz için, Twenty Twenty-One isimli bir tema yayınlamış.
WordPress 5.6 ile gelen Twenty Twenty-One teması, estetiksel bir görünüm sunuyor. WordPress blok düzenleyici ve site düzenleme özellikleri ile de uyumlu olan tema, size kolay bir yönetim sağlıyor.
WordPress 5.5 güncellemesi, blok düzenleyici için kalıpları tanıtarak gelmişti. Twenty Twenty-One teması, yeni blok kalıpları ekleyerek bu özelliği kullanmanıza yardımcı olur.
Uzun lafın kısası, ‘’Görünüm>>Özelleştir’’ yolunu izleyerek, anlattıklarımdan daha fazlasını kendiniz keşfedebilirsiniz.
Blok Düzenleyici İyileştirmeleri
Yazı editörü, WordPress kullanıcılarının zamanının çoğunu geçirdikleri yerdir. Hal böyle olunca, WordPress bu kısmı geliştirmek için oldukça çaba harcıyor. 5.6 güncellemesinde de, yazı editörü işlevselliğinin üstünde durulmuş.
Blok Arama Bölümü
Bildiğiniz gibi, blok düzenleyicide size işlevsellik katacak pek çok blok var. Bu bloklara daha pratik erişebilmemiz için, arama bölümü getirilmiş.
Kapak Bloğu Video Konum Kontrolü
Video kullananlar için sevindirici haber! Eskiden, kapak bloğu sadece görüntüler için konum değişikliğine izin veriyordu. WordPress 5.6 güncellemesi ile, artık videonun kapaktaki konumunu değiştirebileceksiniz.
Bilgi Paneli Eklemesi
Blok düzenleyicinin en üstünde göreceğiniz bilgi butonu ile birlikte geliyor. Artık, makalenizde ‘’kaç kelime, kaç paragraf, kaç karakter ve kaç blok var’’ görebileceksiniz. Bu da yine oldukça pratik güncellemelerden.
Liste Bloğu için Renk Desteği
Artık liste bloğunu eklemeden önce renk ayarlarını yapabileceksiniz. Görsel anlamda sevindirici.
Desenler Sekmesindeki Kolaylık
Desenler sekmesi altında, artık kategori seçici var. Bu kategoriden ihtiyacınız olanı seçip pratik erişim sağlayabilirsiniz. Yine kullanıcı deneyimi düşünülerek getirilmiş bir güncelleme.
Sosyal İconlar için Güncelleme
Sosyal iconlar için 2 yeni güncelleme gelmiş. İlki, artık gri renk opsiyonuna da sahibiz. Diğeri ise, artık linklerin yeni sekmede açılıp açılmayacağını seçebiliyorsunuz.
Blok Düzenleyici Tercihleri
Blok düzenleyicinin, düzenleyiciyi kendi isteğinize göre şekillendirebileceğiniz ayarlar bölümü vardı. Bu bölüm artık ‘’Tercihler’’ olarak adlandırılıyor. Bu bölümden, blok düzenleyiciyi kendi kullanım kolaylığınıza göre düzenleyebilirsiniz.
Büyük WordPress Güncellemelerini Otomatik Alma
Bu yılın başlarında gelen WordPress 5.5 güncellemesi, kullanıcıların bazı eklenti güncellemelerini otomatik almasını kolaylaştırdı. Bu, kullanıcılar için rahatlatıcı olsa da yeterli değildi. O nedenle WordPress 5.6, kullanıcıların büyük WordPress güncellemelerini otomatik alabilmesini sağlayacak.
Tabii ki bu durum isteğe bağlı. Dilerseniz büyük güncellemeleri hala manuel olarak alabilirsiniz. Bunun ayarını yapmak için WordPress panelinizden ‘’Güncellemeler’’ sekmesine gidin. Oradan ilgili ayarlara ulaşabilirsiniz.
PHP 8 Desteği
Çoğunuzun bildiği gibi, WordPress PHP kod diliyle yazılmış bir sistem. O nedenle PHP güncellemeleri, WordPress için kritik önem taşıyor.
WordPress 5.6, PHP 8 desteği ile geliyor. PHP’nin WordPress için önemini bilen WordPress ekibi, PHP 8 uyumluluğunu yakalamak için oldukça uğraşmış. Bu PHP 8 desteği, yeni PHP sürümü kullanan kullanıcıların bir sorunla karşılaşmamasını sağlayacaktır.
Eklentiler, temalar vs. bu kapsam dahilinde değil tabii ki, onların kendi uyumluluklarını sağlaması gerekiyor. WordPress çekirdeği bazında bir sorunla karşılaşmayacaksınız dersem daha doğru olur sanırım.
REST API Düzenlemeleri
WordPress’de bulunan REST API; sitelerin, WordPress dışındaki bir siteyle iletişim kurabilmesini sağlar. WordPress bu durumun suistimal edilmesini önlemek için, yalnızca yasal kullanıcıların API’ye erişmesini sağladı. Bunu bazı şifreler kullanarak yaptı.
Bu durum da, geliştiricilerin çalışmalarının verimli gitmemesine sebep oldu.
WordPress 5.6 ile bu duruma elveda diyoruz. Artık geliştiriciler; Facebook, Google gibi sitelerin yanı sıra, kendi uygulamalarını da WordPress’e bağlayabilecek. Bunun ayarı ‘’Kullanıcılar>>Profil’’ sekmesinden yönetiliyor.
Arkaplandaki Güncellemeler
Şuana kadar saydıklarım, göz önünde olan güncellemelerdi. WordPress 5.6, geliştiricilerin dikkatini çekecek pek çok güncelleme ile de geldi. Şimdi gelin onlardan da kısaca bahsedeyim. Başlamadan önce, eğer geliştirici değilseniz bu bölümü atlayabilirsiniz.
- WordPress 5.6, WordPress çekirdeğinde bulunan jQuery’nin yükseltilmesi planına devam ediyor. 3 aşamalı planın şuanda 2. aşamasındalar. jQuery odaklı tema ve eklenti geliştiricileri, kodlarını herhangi bir soruna karşı test ettikleri için, çok fazla kişinin etkilenmesi söz konusu değil.
- Yeni güncelleme, sunucunuza tek bir istekte REST API çağrısı yapmak için REST API Batch Framework kullanmanıza imkan tanıyor.
- WordPress 5.6, yeni bir fonksiyon olan wp_after_insert_post ile geliyor. Bu fonskiyon; tema ve eklenti geliştiricilerinin, bir gönderiden sonra özel kod çalıştırmasına yardımcı olur.
- WordPress 5.6 ile eski tarz PHP türü dönüştürme işlevlerine elveda diyoruz.
- Artık geliştiriciler, wp_error a birden fazla veri ögesi ekleyebiliyor. Yani wp_error nesnelerini birleştirebiliyorsunuz.
Bu makalenin, WordPress 5.6 güncellemesinin yenilikleri hakkında tatmin edici olduğunu umuyorum. Hem arkaplanda hem de göz önünde bir sürü yenilikle gelen bu güncelleme, bakalım kullanımımızı nasıl etkileyecek.